150 років від дня народження Марії Загірної (Грінченко)

maria zahirna 113 червня 2013 року

 

 

 

13 червня виповнилось 150 років від дня народження Марії Загірньої (Марії Миколаївни Гладиліної-Грінченко, дружини Бориса Грінченка). Вони одружилися 10 лютого 1884 року і відтоді, за словами Грінченка, вона стала його вірною помічницею у всіх важливих і важких справах. Вона доклала чимало зусиль до упорядкування із Борисом Грінченком «Словаря української мови», «Каталога музею В. В. Тарновського».

Марія Грінченко відома як педагог. Вона виступала як автор народопросвітніх книжок, перекладних творів світової літератури українською мовою. Письменниця переклала твори Амічеса, Льва Толстого, Бйорнсона та ін. Після смерті Грінченка Марія Загірня очолювала видавництво імені Грінченка (1910–1918), опікувалася його спадщиною, видавала серію книжок пам’яті Насті Грінченко. У цій серії побачили світ власні народопросвітні книги, твори Бориса Грінченка і твори їхньої доньки Насті Грінченко, що була дитячою письменницею та перекладачкою.

Письменниця опікувалася бібліотекою Бориса Грінченка, що налічувала більше 6 тис. книг україніки. Саме книжковий фонд Бориса Грінченка поклав початок Національній бібліотеці України імені В. В. Вернадського.

Марія Грінченко підготувала і видала 10 томів художньої спадщини Бориса Грінченка, нині найповнішого видання художньої спадщини письменника, планувала видати спадщину Грінченка у 20-ти томах.

В останні роки Марія Грінченко працювала в Академії наук України над укладанням і виданням російсько-українського словника за редакцією акад. А. Кримського.

Померла письменниця 28 липня за н. ст. 1928 року. Похована поруч із чоловіком Борисом Грінченком, донькою Настею і внуком Волею на Байковому кладовищі.