Відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка в Університеті Грінченка

Відзначення 210-річчя від дня народження Тараса Шевченка  в Університеті Грінченка

9 березня 2024 року
Київський столичний університет імені Бориса Грінченка

 

 

9 березня 2024 року Україна відзначила 210 років від дня народження Тараса Шевченка. У духовному просторі грінченківців постать Великого Кобзаря завжди посідатиме виняткове місце, адже його палка любов до рідної України надихає все нові й нові покоління патріотів. Традиційною складовою проведення «Шевченківського березня» у нашому Університеті стало відвідування здобувачами освіти Національного музею Тараса Шевченка та Літературно-меморіального будинку-музею. На інтерактивний конкурс читців #Шевченконашсучасник надійшло двадцять відео декламації малої прози та поезії.

В усіх освітніх структурних підрозділах Університету, Фаховому коледжі «Універсум» відбулись тематичні культурно-просвітницькі заходи, спрямовані на глибоке сприйняття та осмислення духовного й творчого надбання Тараса Шевченка.

«Шевченківський березень» на Факультеті української філології, культури та мистецтва розпочався з тематичних практичних занять «Шевченкове слово у вимірах сьогодення: аналіз “Словника мови Шевченка”», «Складний світ Шевченкового слова: словотвір, стилістика», бесіди «Життя і творчість Тараса Шевченка у листівці» і завершився презентацією фото-відеопроєктів «Тарас і Київ: пам’ятні місця Шевченка у столиці» та циклом лекцій: «Чи ще можливі відкриття у шевченкознавстві?» ( доповідач – заступник директора з наукової роботи Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України Олександр Боронь); «Безсмертна спадщина Тараса Шевченка» та «Мовна особистість Тараса Шевченка».

Студенти і викладачі Факультету педагогічної освіти, підхопивши естафету креативних проєктів переосмислення творчого спадку Тараса Григоровича Шевченка, у рамках декади взяли активну участь в організації та проведенні низки заходів, зокрема, арт-флешмобу «Шевченко і музика: вустами сучасників», заходу «Think and read, and to your neighbours’ gifts pay heed: talking about Shevchenko’s art», галереї патріотичних стікерпаків «Шевченко світу промовляє», виставки-презентації «Тарас Шевченко крізь призму часу», спільного засідання історико-педагогічних студій з Педагогічним музеєм України на базі Центру самопізнання і саморозвитку «Тарас Шевченко у царині українського шкільництва, до 210-ої річниці від дня народження Кобзаря», мистецького заходу «Поезія нескореного серця. Постать Т.Г. Шевченка крізь призму часу».

Протягом «Шевченківського березня» на Факультеті психології, соціальної роботи та спеціальної освіти відбулися вікторина та квест «Тарас Шевченко – майстер слова та пензля», перегляд та обговорення фільму «Тарас Шевченко. Ідентифікація» (2014 рік), година спілкування «Тарас Шевченко: 210 років з дня народження», відвідування виставкового простору «Територія свободи: Майдан» до 210-ої річниці від дня народження Тараса Шевченка та 10-ліття Революції Гідності, а також семінари «Шевченко і сучасність», «Тарас Шевченко: постать у сучасних реаліях.

Відповідно до запланованих заходів до «Шевченківського березня» на Факультеті образотворчого мистецтва і дизайну було проведено виставки: «Свою Україну любіть», «Мозаїка творчості», «Кавер-версія творчості Т.Г. Шевченка», дизайн-макетів інформаційного бюлетеня (реляції), присвяченого «Шевченківському березню». Культурно-мистецький захід «Стелися, доле, рушниками», який проводився в колаборації з Музеєм українського побуту та Факультетом музичного мистецтва і хореографії, зібрав у залі не тільки студентів та викладачів, а й мешканців мікрорайону Русанівка.

Презентація «Пісенний «Кобзар». Хорова Шевченкіана» – спільний проєкт всіх кафедр – презентація творів Тараса Григоровича «Музичний антракт на Шамо», мистецький проєкт у Національній бібліотеці України імені Ярослава Мудрого, «Музичні зустрічі у музеї В. Косенка» (Пам’яті Т. Шевченка) надали можливість здобувачам освіти Факультету музичного мистецтва і хореографії доторкнутися до сторінок творчої спадщини Кобзаря, його тернистого життєвого шляху.

На Факультеті журналістики у рамках «Шевченківського березня» проведено дизайнерську командну гру зі стилізації образу Кобзаря «Битва мерчів», екскурсію до відділу рукописних фондів і текстології Інституту літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, зустріч на тему: «Феномен Шевченкової мови: у позапросторі і позачасі» з членом Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України М. І. Степаненком.

Студенти Фахового коледжу «Універсум» узяли найактивнішу участь у проведених у майстер-класах «Садок вишневий коло хати» та «Т. Шевченко – майстер гравюри», переглянули експозицію творчих робіт викладачів ЦК образотворчого мистецтва і дизайну «…І барвінком, і рутою, І рястом квітчає Весна землю, мов дівчину В зеленому гаї…».

Зустріч з українським літературознавцем, політиком, директор Інституту літератури імені Тараса Шевченка НАН України М. Г. Жулинським у Національному музеї літератури та участь студентської молоді в інтерактивному конкурсі читців ознаменували події «Шевченківського березня» на Факультеті суспільно-гуманітарних наук.

На Факультеті права і міжнародних відносин у рамках онлайнового проєкту «Дипломат на зв’язку» в соцмережах розміщено відеоролик «Тарас Шевченко у висловах американських президентів», викладачі кафедри міжнародних відносин разом зі студентами доєдналися до масштабного флешмобу, ініційованого Міністерством культури та інформаційної політики України – читання поеми «Катерина».

Студенти Факультету східних мов розмістили у соціальних мережах відео з декламаціями творів Кобзаря китайською та японською мовами, а здобувачі освіти Факультету економіки та управління – відеозапис колективного виконання поезії Т. Г. Шевченка.

Вітаємо грінченківців із незабутнім «Шевченківським березнем – 2024»!

 

Ціль 17. Партнерство заради сталого розвитку

Матеріали надані НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...
Відзначення 210-річчя від дня народження Та...