Екскурсія-роздум «ШевчЕнко та ГрінчЕнко: перетини київських шляхів»

Екскурсія-роздум «ШевчЕнко та ГрінчЕнко: перетини київських шляхів»

13 квітня 2024 року
м. Київ

 

 

13 квітня 2024 року відбулася прем’єра інтерактивної театралізованої екскурсійної програми «ШевчЕнко та ГрінчЕнко: перетини київських шляхів».

Захід відбувся у межах соціального проєкту «З Києвом і для Києва». Учасники екскурсії дізналися про київські періоди життя Тараса Шевченка і Бориса Грінченка, про увічнення пам’яті видатних українців у міському просторі, про Грінченкову місію з порятунку Шевченкових старожитностей, про образ Кобзаря у сприйнятті киян різних епох. Група розпочала свій маршрут з Майдану Незалежності, пройшовши вулицею Бориса Грінченка, провулком Тараса Шевченка та вулицею Євгена Чикаленка. Особливої емоційної атмосфери екскурсії додали фрагменти спогадів, уривки з листів, цікавинки з етнографічних досліджень та поезія Бориса Дмитровича.

«Я не шуткуючи кажу, що й досі я не можу думати про його, як про людину, – він і досі стоїть перед мене на такому високому п'єдесталі, що торкаєцця головою до неба. Може, це наївна дитяча віра зробила, але я смію думати, що історія всесвітня не дає нам другого такого прикладу, як Шевченко: з мертвого він зробив живе – «трупи встали і очі розкрили!» Народ воскресає і починає дивитися на світ своїми, а не чужими, московськими очима!..», – так писав Борис Грінченко про Тараса Шевченка.

Модератори заходу: заступниця декана з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи Факультету здоров'я, фізичного вихованні і спорту Ольга Мусіяченко та директорка Музею Бориса Грінченка Юлія Голубнича-Шленчак. Актори: старший науковий співробітник Музею Бориса Грінченка Михайло Лашк, молодший науковий співробітник Музею Бориса Грінченка Ірина Яковлева, аспірантка ІІ року навчання Факультету української філології, культури і мистецтва Лайма Даукшас, студентка І курсу другого (магістерського) рівня Факультету української філології, культури і мистецтва Ярослава Нікуліна; студент ІІІ курсу першого (бакалаврського) рівня Факультету музичного мистецтва і хореографії Богдан Сокольчук, студентка І курсу СПП першого (бакалаврського) рівня Факультету педагогічної освіти Ангеліна Петрунько.

Дякуємо нашим Збройним силам за можливість провести екскурсію. А нашій чудовій команді організаторів, акторів, учасникам заходу – за щиру, теплу атмосферу!

До зустрічі на перетинах київських шляхів!

 

Ціль 17. Партнерство заради стійкого розвитку

Матеріали надані НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум
Екскурсія-роздум