Колекцію книжкових пам’яток з фондів Бібліотеки та Музею Бориса Грінченка подано до Державного реєстру національного надбання!

Колекцію книжкових пам’яток з фондів Бібліотеки та Музею Бориса Грінченка подано до Державного реєстру національного надбання!06 вересня 2024 року
Бібліотека Університету Грінченка

 

 

В квітні 2024 року бібліотека Київського столичного університету імені Бориса Грінченка розпочала роботу з відбору рідкісних і цінних видань до Державного реєстру національного культурного надбання (Наказ Міністерства культури України від 14.06.2016 № 437) та 6 вересня 2024 року передала до Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого бібліографічні описи та фото, які необхідні для включення до Державного реєстру. Описи видань склали основу колекції під назвою «Борис Грінченко», охоплюють період 1890-1922 років та входять до групи українських видань (код групи Укр) відповідно до Порядку відбору рукописних книг.

Колекція налічує 114 назв/119 примірників : 41 н./ 45 прим. з фондів Бібліотеки Київського столичного університету імені Бориса Грінченка та 73 н./74 прим. з фондів Музею Бориса Грінченка Київського столичного університету імені Бориса Грінченка. Складається зі словників української мови Грінченка, його науково-популярних видань, художніх творів, праць перекладених та упорядкованих ним, праць про нього та праць членів родини.

До колекції увійшли книги та періодичні видання, подаровані численними меценатами бібліотеки та Музею: Ночовкіним Сергієм Анатолійовичем, Росенко Ганною Миколаївною, Огнев’юком Віктором Олександровичем, Яременком Василем Васильовичем та іншими.

Всі документи, що склали колекцію, оцифровані співробітниками бібліотеки та викладені на сайті Цифрової бібліотеки Бориса Грінченка у відкритий доступ.

Наразі колекцію опрацьовує відділ книгознавчих досліджень НБУ ім. Я. Мудрого і розміщує всі надані матеріали до бази даних «Книжкові пам’ятки України».

Матеріали надані Бібліотекою Університету Грінченка

Ціль 04. Якісна освітаЦіль 09. Промисловість, інновації та інфраструктура