Екскурсійний тур Полтавщиною

Екскурсійний тур Полтавщиною18-19 травня 2024 року
Полтавщина

 

 

18 і 19 травня 2024 року заступники деканів з науково-педагогічної та соціально-гуманітарної роботи, співробітники НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів стали учасниками екскурсійного туру Полтавщиною. Проєкт реалізовано за підтримки первинної профспілкової організації Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Полтавський край – унікальна скарбниця національної духовності й культури. Витоки української літературної мови, класичної літератури, театру, образотворчого мистецтва беруть початок на благословенній полтавській землі.

Першого дня екскурсанти відвідали Національний музей-заповідник Миколи Гоголя у колишній Василівці. У цьому мальовничому куточку пройшли дитячі та юнацькі роки найвеселішого і водночас найтрагічнішого письменника у світовій літературі ХІХ століття.

Перебуваючи у всесвітньо відомому завдяки безсмертним гоголівським повістям зі збірки «Вечори на хуторі поблизу Диканьки» селі, учасники туру дізналися про долю представників роду Кочубеїв та їх родинного палацу, історію Тріумфальної арки, пройшлися алеєю велетів-дубів.

Національний музей-заповідник українського гончарства у селищі Опішня вразив мандрівників і багатою експозицією, і мальовничими пагорбами з незвичайним парковим декором.
Дізнавшись багато нового і цікавого, отримавши позитивні емоції, учасники екскурсії вирішили додати гастрономічних вражень і завітали до ресторану «Галушка» у Полтаві, адже саме у цьому місті традиційна українська страва – галушки – смакує по-особливому.

Ранок другого дня туру розпочався пішохідною екскурсією центром міста Полтава. Корпусний сад та ансамбль Круглої площі, театр імені Миколи Гоголя, пам’ятники Марусі Чурай, Івану Котляревському, Миколі Гоголю, Раїсі Кириченко, краєзнавчий музей та пам’ятник Кобзарю, оглядовий майданчик, Свято-Успенський Кафедральний собор та пам’ятник Івану Мазепі… Екскурсія Музеєм-садибою Івана Котляревського переконала остаточно – місто за правом вважається культурною столицею України.

Всеукраїнський центр вишивки та килимарства у містечку Решетилівка вразив екскурсантів унікальною колекцією килимів-гобеленів ручної роботи, знаменитими решетилівськими рушниками, національними жіночими й чоловічими сорочками з витонченою ручною вишивкою, плахтами, скатертинами, доріжками, серветками.

Завершився тур Полтавщиною у селі Козубівка, яке стало відомим завдяки музею «Етнографічна збірка «Древо», відкритому у старій хаті предків Едуарда Крутька. Колекція музею налічує понад дві тисячі різних матеріальних та нематеріальних цінностей. Більшість із них датуються кінцем ХІХ -початком ХХ століття. Побутові речі у колекції відображають життя декількох поколінь українців.

Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною
Екскурсійний тур Полтавщиною