Європейський дослідницький простір ERA

 

ЄАУ схвально сприйняла ініціативу Європейської Комісії розширити та поглибити Європейський дослідницький простір (ERA), що відображено у публікації "Нова ERA для досліджень та інновацій" від 30 вересня 2020 року. ЄАУ є давнім партнером у формуванні ERA від імені європейських університетів і активно підтримує будь-які ініціативи.

У своїй публікації Комісія пропонує декілька важливих елементів для спільної роботи над побудовою більш сильного суспільства знань на основі досліджень. ЄАУ радо вітає синергію, що встановлюється між новим ERA та ЄПВО, а також важливість переходу до відкритої науки, перегляду оцінок досліджень та інвестування із залученням різних стейкхолдерів. З-поміж іншого акцентовано увагу на позитивному ефекті поєднання освіти, досліджень, інновацій та соціальної відповідальності в місії університетів.

 

Поширення та поглиблення нової ERA через діалог

ЄАУ закликає Комісію та країни-члени ЄС залучати університети та інших стейкхолдерів до широкого та прозорого діалогу для з’ясування засобів та цілей нової ЕРА. Зокрема, Асоціація закликає Комісію та держави-члени ЄС:

  • створити спільними зусиллями широке та перспективне визначення досконалості для керівництва новою ЕРА. За жодних обставин якість досліджень не повинна обмежуватися проксі-показниками на основі публікацій. Негативні наслідки такої вузької перспективи добре задокументовані та спонукали академічну спільноту розвиватися та починати впроваджувати більш відповідальні практики оцінювання академічної кар’єри.
  • повністю охопити інклюзію з метою подолання прогалин у науково-дослідних та дослідницьких проєктах в Європі. Поки Асоціація вітає продовження.
  • ЄАУ підтримує збалансований підхід до багатоаспектного управління освітніми проєктами із врахуванням зовнішніх настанов, національного контексту, інституційних профілів та місій як ключових основ науково-дослідних проєктів
  • Для держав-членів ЄС, університетів та інших суб'єктів створення науково-дослідних проєктів та інновацій надзвичайно важливо відігравати активну роль у розробці відповідних індивідуальні підходів до нарощування потенціалу та підвищення ефективності.  
  • Проводити консультації між університетами та іншими учасниками науково-дослідної діяльності та інновацій щодо правильного балансу між орієнтованими на дослідження та орієнтованими на виконання основної місії стратегіями. Це стало надто актуально в умовах непередбачуваних та складних криз, як, наприклад, пандемія Covid-19, адже брак необхідного резервуару знань та навичок уповільнили процес прийняття короткострокових рішень та довгострокового стійкого розвитку.
  • підкреслити основні цінності, такі як інституційна автономія та академічна свобода, як основні принципи нової ЕРА. Окрім "Пакту про дослідження та інновації в Європі", який буде запропонований для прийняття державами-членами ЄС до першої половини 2021 року, ці цінності повинні бути невід'ємною частиною кожного етапу оновленого процесу.

 

Створення можливостей для нової ERA

Два ключових елементи визначатимуть здатність нової ERA досягати своїх цілей щодо європейських науково-дослідних проєктів та інновацій:

  • По-перше, система управління визначатиме здатність нової ERA об'єднувати Комісію, держави-члени ЄС та інших стейкхолдерів. ЄАУ закликає Комісію та держави-члени ЄС взяти на себе ініціативу у побудові всебічного діалогу з університетами та іншими стейкхолдерами як в рамках Європейського дослідницького простору та Комітету з питань інновацій, так і в рамках Форуму ERA з перехідної економіки. Не менш важливим є забезпечити діалог та взаємодію з ЄЕЗ. Університети повинні відігравати центральну роль у цьому плані як осередки поєднання освіти, досліджень, інновацій та служіння суспільству.
  • По-друге, стійке фінансування визначатиме здатність нової ERA досягати своїх цілей щодо європейських науково-дослідних проєктів та інновацій. ЄАУ висловлює занепокоєння тим, що рівень амбіцій щодо нового ERA не відповідає належним фінансовим інвестиціям. Новий заклик до національних урядів щодо довгострокового фінансування пов'язаний з уроками, отриманими внаслідок світової фінансової кризи 2008 року та пандемії, спрямований на формування адекватної політики держав та ЄС у цій галузі.

 

Висновок

Комісар ЄС Марія Габріель під час проведення Європейських днів досліджень та інновацій у вересні 2020 року заявила, що досконалість та інклюзивність є двома сторонами однієї медалі в новому ERA. Повідомлення Комісії є відправною точкою для реалізації цієї амбіції. ЄАУ закликає Комісію та держави-члени ЄС побудувати всебічний діалог з університетами та іншими стейкхолдерами щодо визначення та практичної реалізації питань досконалості, якості та забезпечення стійкого фінансування з боку європейських дотаційних та грантових установ та національних урядів. ЄАУ закликає Комісію та країни-члени ЄС розглянути цю політичну відповідь під час розробки нової ERA та сформулювати спільні висновки наприкінці ц.р.

Детальна інформація