Бюлетень ЄАУ, березень 2022 року

 

На жаль, цей бюлетень, як і попередній, ми починаємо з теми війни в Україні. 
2 березня ц. р. ЄАУ виступила з рішучою заявою про засудження агресії проти України, наголошуючи на нашій солідарності з університетами та з  населенням України загалом. У заяві окреслено низку заходів підтримки, зокрема зобов’язання ЄАУ надавати допомогу українським університетам у будь-який можливий спосіб, а також припинення всіх контактів та співпраці з центральними державними органами Російської Федерації. Асоціація також визнає цінність індивідуальних академічних стосунків, рекомендуючи університетам-членам розглядати можливість співпраці в кожному конкретному випадку, щоб переконатися, що вони відповідають принципам та цінностям ЄАУ.
З моменту публікації заяви Рада ЄАУ була змушена прийняти рішення про припинення членства 14 російських ЗВО, очільники яких підписали заяву Спілки ректорів РФ, в якій прямо підтримується вторгнення в Україну. Зміст цієї заяви суперечить європейським цінностям, яких ці ЗВО зобов’язались дотримуватись, коли приєдналися до ЄАУ.

З метою підтримки української вищої освіти та академічної спільноти, ЄАУ запустила нову веб-сторінку, на якій зібрані заяви про підтримку та інформація про конкретні ініціативи. Ми продовжуємо стежити за ситуацією та поширювати ключову інформацію. Ми скликали зустрічі з національними конференціями ректорів, щоб забезпечити платформу для обміну інформацією про те, як найкраще підтримати Україну, і визначити, як ми можемо працювати разом для об’єднання наших зусиль, які ми прагнемо продовжувати.

Ми раді повідомити також, що нещодавно вітали нову національну конференцію ректорів у складі ЄАУ, після того як Рада ЄАУ затвердила Постійну конференцію ректорів державних вищих закладів освіти Грузії як колективного члена.

Щодо інших тем, то цього місяця було запущено низку нових ініціатив ЄАУ, включаючи звіт «Університети як ключові рушійні сили сталих інноваційних екосистем», у якому представлені результати нещодавнього опитування ЄАУ щодо університетів та інновацій. Ми також опублікували університетське бачення Європейської зеленої угоди та низку звітів про різні аспекти навчання та викладання. Сподіваємось, що вони вас зацікавлять.

Нарешті, ми з нетерпінням чекаємо зустрічі з багатьма з вас у Будапешті 28 та 29 квітня, коли Генеральна асамблея та щорічна конференція ЄС відбудуться а очному форматі вперше з 2019 року. Більше 300 учасників вже зареєструвалися на Конференцію, яка відбуватиметься на базі Будапештського технологічного та економічного університету, і яка буде зосереджена на критично важливому та своєчасному питанні університетських цінностей.  Якщо ви бажаєте приєднатися до нас в Угорщині, кінцевий термін реєстрації на конференцію та на Асамблею – 13 квітня.

Аманда Кроуфут
Генеральний секретар ЄАУ