Заява Європейської асоціації університетів щодо України

 

Після вторгнення в Україну Російської Федерації Європейська асоціація університетів (ЄАУ), яка представляє понад 850 університетів та національних ректорських конференцій у 48 країнах Європи, солідарна зі студентами та співробітниками університетів України, а також із всім населення держави.

ЄАУ рішучіше засуджує цю агресію, залишаючись повністю відданою мирному співробітництву, взаєморозумінню та толерантності у міжкордонному співіснуванні та співробітництві, і, незважаючи на поточну ситуацію, продовжує сподіватися на роздуми, стриманість та швидке припинення кризи.

З метою підтримки України ЄАУ:

  1. Закликає своїх членів і академічні спільноти в цілому зробити все можливе, щоб засудити і закликати до припинення війни, а також надати будь-яку можливу допомогу для підтримки університетських спільнот і всіх, хто постраждав від цього конфлікту.
  2. Зобов’язується постійно співпрацювати з українськими університетами-членами ЄАУ для визначення їхніх потреб у підтримці; надавати будь-яку допомогу українським університетам, а також широкому сектору європейської вищої освіти в реалізації зусиль з підтримки, моніторингу та поширення конкретних схем допомоги, поширення інформації та через інші відповідні заходи.
  3. Скликатиме Національні конференції ректорів країн-членів, щоб визначити, як найкраще працювати разом для підтримки українських ЗВО, у партнерстві з відповідними організаціями, такими як Scholars at Risk і Magna Charta Observatory.
  4. На даний момент припиняє контакти та співпрацю з будь-яким центральним державним органом Російської Федерації чи будь-якої іншої країни, яка активно підтримує вторгнення Росії в Україну; закликає своїх членів подумати про те, щоб зробити те саме.
  5. Рекомендує керівникам університетів-членів ЄАУ та національним конференціям ректорів перевірити та переконатися, що вони співпрацюють лише з тими організаціями з Росії, які чітко розділяють спільні європейські цінності.
  6. Визнає, що багато освітніх та дослідницьких партнерств засновані на паритетних академічних стосунках, і зазначає, що багато російських науковців, на великий особистий ризик, публічно критикували це вторгнення; радить університетам-членам у кожному конкретному випадку переконатися, що продовження існуючої співпраці є доцільним на даний момент, використовуючи для оцінки, якщо це необхідно, національні та європейські вказівки щодо політики співпраці.
  7. Продублює лідерам російських ЗВО-членів ЄАУ та інших країн, що виступають на підтримку дій Росії, основні європейські цінності ЄАУ та Великої хартії університетів.