ГОТОВНІСТЬ ДО BREXIT: ЧЕК-ЛИСТ ДЛЯ УНІВЕРСИТЕТІВ

Переговори по виходу Великобританії зі складу ЄС планувалось завершити до жовтня 2018, але угоди ще не досягнуто. Тому ЄАУ підготував короткий чек-лист для ЗВО на випадок відсутності угоди як такої.

Незважаючи на те, що більш ніж 90% угоди про вихід вже укладено, все ще існують значні перешкоди, особливо стосовно того, як залишати відкритий кордон з Ірландією, коли Великобританія залишає Єдиний ринок та Митний союз. Можливо, буде досягнута домовленість, і вона буде ратифікована датою виходу Великобританії зі складу ЄС, 30 березня 2019 року. Проте також можливо, що не буде угоди і що офіційні відносини між ЄС та Великобританією почнуться до нуля . З точки зору ЄС, Великобританія стане третьою країною з мінімальними формальними зв'язками.

Чому це важливо? Жодна угода не створить проблеми для університетів. Однак можна підготуватись, щоб уникнути найгіршого. Важливо знати про сфери, які зазнають змін, від плати та дозволів на проживання для британських студентів, до товарів та послуг, придбаних у Великобританії. У деяких випадках університети можуть готуватися самостійно, а в деяких - їм доведеться звернутися за порадою до уряду або до ЄС. Контрольний список ЄАУ має на меті допомогти університетам визначити потенційні проблеми заздалегідь.