День української писемності та мови у Київському університеті імені Бориса Грінченка

Мова – державна перлина,

Нею завжди дорожіть…

День української писемності та мови — свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні. Студенти та співробітники Київського університету імені Бориса Грінченка взяли активну участьу заходах, що проводились у рамках відзначення.

Так в Інституті філології студенти стали учасниками:

  • Всеукраїнського конкурсу проєктів «Українська мова в об’єктиві»;
  • інтерактивного обговорення 26-го випуску проєкту «ПРОмовні витребеньки», присвяченого новому українському правопису;
  • онлайнового круглого столу «Державна мова в освітньому просторі»;
  • онлайнового творчого інтерактиву «Улюблене українське слово»;
  • презентації стартапів «Українська як бренд»;
  • конкурсу на краще написання есе «Мовне обличчя моєї групи»;
  • флешмобу «#янаписавдиктантгрінченко»;
  • загальноуніверситетського онлайн-івенту «Мандруємо у світ чистої мови!»

Студенти Інституту мистецтв взяли участь у:

  • відеопроєкті «Я несу в майбутнє слово незабутнє»;
  • віртуальному проєкті-експозиції естампів на тему творів Лесі Українки;
  • онлайновій концертній програмі «Музичний антракт».

Студенти Факультету здоровя, фізичного виховання і спорту поглибили знання української мови під час гри «Сучасна мова».

Студенти  Історико-філософського факультету стали найактивнішими учасниками флешмобу «Носій слова».

На Факультеті інформаційних технологій та управління відбувся онлайновий конкурс декламування чотиривіршів про українську мову «Вартові українського слова».

Багатим на різнопланові заходи запам’ятається свято студентам Інституту журналістики. Вони практикувалися у каліграфії під час майстер-класу «Графіка слова»; брали участь у флешмобах «Мова – маркер ідентифікації нації» та «Як заговорити українською»,  конкурсі-диктанті «Грамотний студент».

Книжкова виставка «Слово – то мудрості промінь, слово – то думка людська», коворкінг «З історії письма», вікторина «Шляхами українського правопису», поетичний марафон «Бринить-співає наша мова, Чарує, тішить і п'янить…», презентації буктрейлерів, перший тур олімпіади  з української мови  стали окрасою святкування Дня української писемності та мови у Фаховому коледжі «Універсум».

В Інституті людини після написання Диктанту національної єдності присутні долучились до флешмобу #яписавдиктантгрінченко, виклавши свої фото у соціальні мережі. А напередодні Дня української писемності та мови відбувся  челендж між студентами 1 курсу спеціальності «Логопедія». Студенти створили творчі роботи на тему:«Моя сучасна українська мова». Серед  них були і короткі відеопрезентації,  відеоролики про сімейні традиції. Також  була створена  оригінальна звукова доріжка у стилі реп на вірші Тараса Шевченка.

Студенти 1 курсу спеціальності «Практична психологія» мали можливість потрапити у часи Запорізької Січі, переглянувши екранізацію казки українського письменника Сашка Лірника «Пекельна Хоругва». У фільмі розкрито тему цінностей української родини, виховання дітей, батьківської підтримки і віри, сили материнської любові. Фільм спонукав студентів-психологів до роздумів і обговорення теорії прив’язаності, резильєнтності, відчуття власних коренів. 

Студенти 2 курсу спеціальності «Психологія» провели мовну гру  «Філ F.A.Q» (frequently asked questions) У заході взяли участь і студенти-магістри 6 курсу освітньої програми «Екстремальна та кризова психологія». Учасники розгадували ребуси, відповідали на питання, обговорювали типові помилки мовлення.

9 листопада під час лекції «Загадки писемного знака» студентам  2 курсу спеціальності «Консультаційна психологія» розповіли про вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця  – автора першого серед літописів, що дійшов до наших днів, – «Повісті минулих літ»; про виникнення літер і алфавіту, про історію назви «кирилиця», про ієрогліфи. Напередодні студенти отримали завдання ознайомитись з дактильним алфавітом. І насамкінець учасники практикувалися із застосування техніки цілеспрямованого вербального впливу та кодифікації.

Під час заходу «Українська мова в нашому серці»  студенти 3 курсу спеціальності «Психологія бізнесу та управління» ділились власним мовним досвідом, історичними фактами, а також власними лайфхаками щодо розвитку мови.

Студенти 3 курсу спеціальності «Консультаційна психологія» надавали психологічну підтримку та актуалізували стратегії щастя через арт-проєкти «Острів щастя» та «Мова мого арт-проєкту». Під кінець арт-заняття відбулась актуалізація мовного слогана: «Мова робить нас сильніше!».

На Факультеті права та міжнародних відносин з нагоди свята відзняли новий ролик проєкту «Юрист онлайн» на тему: «Забезпечення функціонування української мови як державної», відбувся онлайновий «іспит» на знання української мови, на платформі «Learning apps» - флешмоб інтелектуального онлайнового квесту «Україна в усьому її різноманітті».

Студенти Педагогічного інституту мали можливість взяти участь у трьох вікторинах: англомовній  «Українська мова на карті світу: де розуміють і говорять українською мовою?», «І в серці обізветься рідна мова», «У світі рідного слова» та флешмобі «#Ялюблюсвоюмову».

Студенти та співробітники Університету Грінченка, святкуючи День української писемності та мови, написали диктант національної єдності «Слідом за пам’яттю» (близько 1300 осіб). Студентів-грінченківців об’єднала найактивніша участь у загальноуніверситетському «Мовному марафоні», флешмобі «#носій_Слова», І етапі (університетському) ХХІІ Міжнародного конкурсу знавців української мови імені Петра Яцика.