День пам’яті Героїв Крут

Нема любові понад ту,

Що окропила кров’ю Крути,

І ту гарячу кров святу

Повік Вкраїні не забути.

105 років тому – 29 січня 1918 року – молоді захисники Української Народної Республіки власною кров’ю  вписали нову героїчну сторінку в історію українського визвольного руху. Поблизу залізничної станції Крути 600 юнаків –курсантів військової школи, студентів, гімназистів – прийняли нерівний бій із майже 5-тисячною більшовицькою армією, рішуче відстоюючи право українського народу на свободу і незалежність.  Наступ ворога було зупинено. Російсько-більшовицькі нападники втратили боєздатність на чотири дні. Ця затримка ворога дала змогу укласти  Брест-Литовський договір, який врятував молоду українську державу.

Сучасників тих подій особливо вразило поховання 27 юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і були страчені. На похороні голова Української Центральної Ради Михайло Грушевський назвав їх Героями і пророче зазначив: «Після всього того, що сталося, з росією, чи то реакційною, чи революційною, Україні не по дорозі…».

Подвиг Героїв Крут, як і всіх Героїв визвольних змагань, став прикладом для воїнів України, які у сучасній російсько-українській війні виборюють Перемогу, захищаючи право кожного з нас жити у вільній країні на своїй землі!