День пам’яті Героїв Небесної Сотні

Так дорого за волю заплатили,

Такий тернистий до свободи шлях,

Небесну Сотню зорі освітили,

Щоби безсмертною лишилась у віках.

 

20 лютого в Україні вшановують пам’ять Героїв Небесної Сотні, згадуючи найтрагічніші дні масових розстрілів протестувальників під час Революції Гідності 2013–2014 років. Пам'ятний день встановлено указом Президента України 11 лютого 2015 року з метою увічнення великої людської, громадянської і національної відваги та самовідданості, сили духу і стійкості громадян, завдяки яким змінено хід історії нашої держави.

“Кожна самобутня нація має свої важливі історії, які характеризують її, говорять про те, що для неї є цінним та важливим. Герої Небесної Сотні та історія Революції Гідності … стали частиною української ідентичності, живою пам'яттю про те, що ми є вільними людьми, які готові боротися за свободу та свій цивілізаційний вибір”, – зазначив голова Українського інституту національної пам'яті Антон Дробович.

9 років минуло від тих подій …Сьогодні, коли наші воїни на полі бою захищають свободу, не дають російським загарбникам захопити нашу землю,  змінити історію, знищити українську націю, згадаймо ті доленосні події, що стали символом боротьби за волю та гідність, і Героїв, які уособлюють для кожного з нас людську, громадянську, національну відвагу й самовідданість!

Україна переможе!