Вшанування пам’яті Бориса Грінченка

5 травня 2023 року, в день 113-х роковин смерті Бориса Грінченка, студенти та співробітники Київського університету імені Бориса Грінченка зібралися, щоб вшанувати пам’ять Великого українця. Урочистості традиційно розпочалися покладанням квітів до пам’ятника Борису Грінченку.

Проректор, голова комісії з реорганізації Університету Олександр Турунцев, звертаючись до присутніх, зазначив: «Наш Університет – це колективний Борис Грінченко. Тому пам’ять про Бориса Грінченка, його ідеї, його любов до України – у серцях тих, хто тут навчається та працює. Борис Грінченко самовіддано працював сам і своїм життям надихав інших не щадити сил і таланту для майбутнього України. І Університет – навчальний заклад його імені – цим завжди керується».

Після покладання квітів учасники урочистостей відвідали екскурсію «Гортаючи останні сторінки життя Бориса Грінченка: спогади його друзів та соратників у рефлексії сьогодення», організовану співробітниками Музею Бориса Грінченка спільно з ініціативною групою викладачів та студентів. Слухачі занурились у події трагічної історії родини Бориса Грінченка. Ці миттєвості постали живими картинами у листах із Лук’янівської в’язниці доньки Насті, спогадах дружини Марії, друга та духівника Сергія Єфремова, подруги Марії Скрипки та інших.

Пророче прозвучали слова з промови Івана Липи невдовзі після поховання Бориса Грінченка: «Не будемо падати духом, друзі-товариші, бо упокоїлось тіло, одлетіла в світові простори душа велика, діла ж його довго ще житимуть між людом. … Пройдуть десятки років, і нові покоління розглянуть Бориса Грінченка на історичному тлі того громадського і політичного руху, серед якого йому судилося жити і працювати. І стане він тоді у весь свій велетенський зріст як борець непохитний, як титан української справи…».

Представники студентського самоврядування Університету також поклали квіти до родинного поховання Грінченків на Байковому кладовищі.

Заходи зі вшанування пам’яті Бориса Грінченка відбулися в усіх підрозділах університету. Серед цікавих проєктів – поетичний флешмоб #Memory_Borys_Grinchenko (Факультет української філології, культури і мистецтва), презентація концерту «Ретроспектива музичної творчості Бориса Грінченка» (Факультет музичного мистецтва і хореографії), онлайн-виставка книжкової ілюстрації «Переосмислюючи творчість Бориса Грінченка: байки» (Факультет образотворчого мистецтва і дизайну).