Відзначення Дня захисників і захисниць України та Дня працівників освіти в Університеті Грінченка

Традиційно у жовтні у християнське свято Покрови Пресвятої Богородиці українці вшановують воїнів, які вже дев’ятий рік героїчно боронять Україну від російській агресії. День захисників і захисниць України – свято спадкоємності звитяжних традицій нашого народу, сили духу і мужності, відданості своїй Вітчизні і гордості за її ратну славу.

Цьогоріч День працівників освіти та День захисників і захисниць України наша країна відзначає в один день. 28 вересня в Університеті Грінченка у рамках відзначення Дня захисників і захисниць України та Дня працівників освіти відбувся ряд заходів.

Урочистості розпочалися відкриттям виставки «Незламні. Мистецтво під час війни» і фотоекспозиції, присвяченої працівникам Університету Грінченка – захисникам і захисницям України та студентам і випускникам, котрі загинули захищаючи Україну, в галереї імені Віктора Огнев’юка. Роботи, представлені на виставці, — це прояв творчого єднання викладачів і студентів нашого Університету, їхня рефлексія на події сьогодення, пошук нових значень, утвердження віри у Перемогу. Звертаючись до присутніх, голова Національної спілки художників України, заслужений художник України, кандидат мистецтвознавства Костянтин Чернявський наголосив: «Так, саме незламні! Українські митці продемонстрували незламність, відображаючи героїчне сьогодення українського народу. Незламність і на полотнах, які експонуються на виставці… Всі роботи були написані після початку повномасштабного вторгнення».

За давньою традицією кращим співробітникам Університету Грінченка – цьогоріч це 120 осіб – з нагоди Дня працівників освіти вручили відзнаки Міністерства освіти і науки України, Київського міського голови, Департаменту освіти і науки виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Університету Грінченка. Нагороди освітянам-грінченківцям у залі Вченої ради імені Віктора Огнев’юка вручив Проректор, голова комісії з реорганізації, заслужений працівник освіти України Олександр ТУРУНЦЕВ.

Серед тих, хто сьогодні бореться у лавах Збройних сил України, – викладачі та співробітники нашого Університету. На урочистій церемонії в актовій залі Університету проректор, голова комісії з реорганізації, заслужений працівник освіти України Олександр ТУРУНЦЕВ на виконання рішення вченої ради Університету вручив сімнадцятьом захисникам та захисницям-грінченківцям медаль Бориса Грінченка «За служіння людині, громаді, суспільству». За тих, хто нині перебуває на передовій, нагороду отримали рідні – дружини, матері.

Присутні на заході вшанували пам’ять усіх загиблих співвітчизників хвилиною мовчання.

Урочистості завершила святкова концертна програма. У виконанні Національного академічного оркестру народних інструментів під керівництвом народного артиста України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка, повного кавалера ордена «За заслуги», члена Наглядової ради Київського університету імені Бориса Грінченка Віктора ГУЦАЛА прозвучали українські народні пісні, відомі твори українських та зарубіжних композиторів, авторські композиції. У супроводі оркестру виступили знані митці-викладачі університету – народний артист України Віктор ТЕТЕРЯ, заслужений артист України Сергій ЮРЧЕНКО, заслужена діячка мистецтв України Оксана ПЕТРИКОВА – та студенти-лауреати пісенних конкурсів.