Відзначення Дня української писемності та мови в Університеті Грінченка

Велична, щедра і прекрасна мова,

Прозора й чиста, як гірська вода,

То України мова барвінкова,

Така багата й вічно молода.

День української писемності та мови – свято розвитку державної мови, яке щороку відзначається в Україні. Студенти та співробітники нашого Університету взяли активну участь у заходах, що проводились у рамках відзначення. Продемонструвавши єдність з усіма, хто любить і шанує українське слово, грінченківці доєдналися до написання Радіодиктанту національної єдності. Тридцять  студентських команд «появили» досконале володіння рідним словом. під час Загальноуніверситетського інтерактивного квесту «Мовний марафон». Здобувачі освіти віртуозно декламували українську поезію, взявши участь у флешмобі #носій Слова. Низка проєктів була реалізована навчальними структурними підрозділами Університету Грінченка.

Багатим на різнопланові заходи запам’ятається свято студентам Факультету української філології, культури і мистецтва. Вони мали можливість взяти участь:

  • у круглому столі «Державотворна роль української мови»;
  • у ІІІ Всеукраїнському конкурсі проєктів «Українська мова в об’єктиві»;
  • в онлайновому творчому інтерактиві «Улюблене українське слово»;
  • у проєктах: «Мова та писемність в українському театрі», «Сторінками улюблених книг українських письменників», «Обирай українську», «Мова як генетичний код народу».

Викладачі Факультету, завітавши до Ліцею №29 імені П. Калнишеського, поглибили знання учнів про особливості нового «Українського правопису», запропонувавши їх увазі лекцію «Новий «Український правопис»».

Зустріч студентів та викладачів  Факультету романо-германської філології із головним редактором редакції оперативної аналітики Українського національного інформаційного агентства «Укрінформ» Сергієм Тихим – це незабутня подія, наповнена цікавою актуальною інформацією у форматі живого спілкування з непересічною особистістю.

Студенти Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту взяли участь у вікторині, яка пройшла на платформі ініціативи «Тренуй українською» та вебінарі «Як тренувати українською? Рефлексії через рік».

На Факультеті журналістики у рамках святкування започатковано проєкт «Місця щасливих людей» та відбувся квест до 10-річчя «СловОпису».

Віртуозно натхненно, емоційно торкаючись душі слухачів, прозвучали українські пісні у виконанні студентів і викладачів Факультету музичного мистецтва і хореографії під час концертних програм до Дня української писемності та мови «Я несу в майбутнє слово незабутнє…» та «І золотої й дорогої…». Об’єднав  факультетську спільноту і флешмоб «Я подолаю тебе, враже, рідним словом».

На Факультеті образотворчого мистецтва і дизайну організовано та проведено:

  • онлайн-виставку тематичного плакату;
  • майстер-клас «Власна монограма»;
  • воркшоп з каліграфії.

Неймовірно насичене подіями, яскравими враженнями відзначення Дня української мови та писемності відбулося у Фаховому коледжі «Універсум». Студентська молодь доєдналася до:

  • майстер-класу зі створення монограм у техніці лінориту;
  • літературного діалогу з дитячою письменницею Ларисою Ніцой «Дітям про важливе простою мовою»;
  • круглого столу «Паролі, лайки та лексика – як війна в Україні змінила мову»;
  • флешмобу «Нас єднає мова»;
  • мовної акції «Говори вільно».

Під час екскурсі до Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка здобувачі освіти коледжу прослухали лекцію «Талант світового кіно», а до Музею книги та друкарства України – «Історія видавничої справи та стилістики». Наповненою цікавою інформацією для майбутніх фахівців видалась зустріч з працівницею відділу наукового опрацювання документів і організації каталогів Книжкової палати України імені Івана Федорова Маргаритою Новицькою.