Перегляд фільму «Довбуш» та творча зустріч з режисером Олесем Саніним в Університеті Грінченка

08 та 9 листопада 2023 року у актовій залі корпусу на Левка Лук’яненка, 13-Б відбувся перегляд художнього фільму «Довбуш». Після його демонстрації студенти та викладачі мали змогу поспілкуватися з режисером, лавреатом Державної премії імені Олександра Довженка, заслуженим артистом України Олесем Саніним.

Фільм, в основу сюжету якого покладені події повстанського руху карпатських опришків на чолі з Олексою Довбушем у XVIII столітті, став найдорожчим і наймасштабнішим проєктом у сучасній українській кіноіндустрії. Процес створення стрічки тривав п’ять років, а прем’єра була перенесена з 2022 року на 2023-й через повномасштабне вторгнення російських загарбників.

Перегляд кінофільму викликав велике зацікавлення у грінченківців. Присутні у залі зустріли режисера гучними оплесками.

Під час творчої зустрічі Олесь Геннадійович невимушено поспілкувався зі студентами та викладачами, відповів на питання. А їх було багато: чому саме Олекса Довбуш став героєм стрічки, як відбувався відбір акторів на головні ролі та локацій для зйомок, з якими складнощами зіткнулася знімальна група, яким діалектом послуговувалися актори, озвучуючи фільм, звідки черпає митець натхнення та про що буде його наступний фільм, яким бачить майбутнє українського кінематографу та країни...

Наприкінці зустрічі Олесь Санін, звертаючись до студентської молоді, зазначив: «Потрібно будувати нову Україну. Ніхто не побудує країну – тільки ти сам! Все у твоїх руках».

Захід відбувся за підтримки Оболонської районної у місті Києві державної адміністрації.