80-ті роковини трагедії Голодомору 1932 – 1933 років

IMG 736426 листопада 2013 року
м. Київ

 

 

 

23 листопада цього року Україна відзначила 80-ті роковини трагедії Голодомору 1932 – 1933 років.

Голодомор в Україні як масовий голод, що охопив всю територію Української РСР у 1932–1933 роках, призвів до значних людських жертв. За різними джерелами, за час голодомору в Україні загинуло від 4 до 10 млн. осіб.

23 листопада о 10:00 студентська молодь та співробітники Університету, вшановуючи пам’ять невинно загиблих, приєднались до всеукраїнської акції «Запали свічку». Цей вогник символізував скорботу за мільйонами загублених життів наших співвітчизників. Також цього дня Університет долучився до загальнодержавних заходів, приурочених до цієї дати.

Проявом духовних та моральних засад грінченківської родини стала участь у відкритті пам’ятника жертвам Голодомору та репресій 1932-1933 рр. у с.Вовчинець Козятинського району Вінницької області. Вшанувати пам’ять невинно загиблих українців на мітинг-реквієм прийшло дуже багато людей: мешканці села – діти та дорослі, люди старшого віку – свідки тих страшних подій, керівництво району, делегація Київського університету імені Бориса Грінченка – представники адміністрації, викладачі-митці на чолі із ректором Віктором Олександровичем Огнев’юком.

Під час відкриття меморіалу у виконанні грінченківців спільно із учнями Вовчинецької середньої загальноосвітньої школи №1 пролунала літературно-музична композиція «Збудуємо пам’яті Собор», яка своєю емоційністю та силою трагічних почуттів, і разом з тим, вірою у квітуче майбутнє України, торкнулася глибини душі кожного із присутніх, стала довгоочікуваною подією, незабутньою сторінкою в історії села Вовчинець.

Після урочистого відкриття меморіалу учасники заходу поклали квіти до пам’ятника загиблим та запалили свічки пам’яті.