Студенти-грінченківці на заходах з нагоди Дня пам’яті та примирення

1 (1)8 травня 2015 року
м. Київ

  

 

 

8 травня 2015 року з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення, у Києві на території меморіального комплексу "Національний музей історії Великої Вітчизняної війни 1941-1945 років" відбулися концертна програма "Голос героїв" та меморіально-мистецька акція "Перша хвилина миру".

На заході були присутні: Президент України Петро Порошенко із дружиною, Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк, Київський міський голова Віталій Кличко, відомі громадські та політичні діячі, ветерани Червоної Армії та Української Повстанської Армії, військові - учасники АТО. Також Шевченківською районною адміністрацією були запрошені представники студентського активу Київського університету імені Бориса Грінченка.

На початку свого виступу Президент звернув увагу присутніх на монумент «Батьківщина-мати», який відомий руфер Мустанг прикрасив вінком із червоних маків. Глава держави наголосив, що червоні з чорним маки, які є міжнародним символом пам’яті про загиблих у війнах, сьогодні стали й українським символом пам’яті: «Червоні з чорним маки – біля серця кожного з нас, тут присутніх. І завтра наша країна, і ми з вами, традиційно святкуватимемо День перемоги над нацизмом, бо ми є народ-переможець». Президент зазначив, що сьогодні Україна вперше відзначає День пам’яті і примирення в європейському форматі, «дивиться на власну історію, нарешті, своїми очима, а не крізь московські окуляри».

Складно згадувати минуле без порівняння із теперішнім. Ми віримо, що перемога близько і незабаром настане наша «хвилина Миру», яка неодмінно переросте у безмежний мирний простір. Зі сцени згадували події Другої світової війни, історію України від часів Аскольда до героїв сьогодення.

О 23:01 було запалено чашу з Вічним вогнем. Присутні вшанували загиблих «першою хвилиною мовчання». Після цього пролунав гімн Європейського Союзу «Ода до радості» Людвіга ван Бетховена, під час якого в небо запустили повітряні кульки зі світодіодами – «Маки пам’яті». Завершилось дійство виконанням Гімну України.

Було емоційно та проникливо, адже ми не лише поринаємо в минуле, а й переймаємось за майбутнє. І те що поруч були два покоління захисників - герої Другої світової війни та сьогодення – бійці АТО, справляло глибоке враження!

СЛАВА УКРАЇНІ! ГЕРОЯМ СЛАВА!

*Стаття написана за матеріалами та фоторепортажем, які надали студенти-учасники столичних заходів з нагоди Дня пам'яті та примирення.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12