Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасність»

Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасність»07 грудня 2016 року
м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

 

 

  

В рамках Грінченківської декади в Київському університеті імені Бориса Грінченка 7 грудня відбувся щорічний загальноуніверситетський конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасність» на кращу інтерпретацію слів Словника Бориса Грінченка. З ініціативи Морзе Н.В., проректора з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності, конкурс проводиться четвертий рік поспіль співробітниками НДЛ інформатизації освіти.

Метою проекту є долучення студентів та викладачів до спадщини ідейного лідера Університету, які за задумками, мали не лише ознайомитися із описами слів, а й додати сучасне тлумачення кожного та спробувати візуалізувати його.

В конкурсі взяли участь команди Інститутів, факультетів та Коледжу. Традиційно Конкурс відбувається у два етапи.

Перший, підготовчий етап конкурсу. Це етап роботи на Вікі-порталі у проекті «Словник Грінченка і сучасність», розробниками якого є Варченко-Троценко Л.О. та Матасар Є.І., наукові співробітники НДЛ інформатизації освіти.

Спочатку студенти та викладачі опрацьовували слова зі словника Бориса Грінченка, використовуючи шаблон - додавали тлумачення з сучасних українських та іноземних словників, ілюстрації, аудіо-, відео ресурси, цікаві факти тощо. В цьому етапі найактивнішими були представники Університетського коледжу, Факультету права та міжнародних відносин та Інституту мистецтв.

Всього цього року студенти та викладачі Університету опрацювали більше 700 слів. Загалом вже опрацьовано близько 4500 слів!

Другий, фінальний, етап конкурсу відбувся 7.12.2016р. у 504 аудиторії корпусу за адресою Тимошенко 13б.

Команди феєрично виступали з презентаціями до обраних слів, що було наступною ітерацією інтерпретації слів. Команди самостійно обирали слова для презентації.

Першою виступала команда Інституту журналістики, яка закликала всіх бути «чесними», «правдивими» та не підтримувати «хабарників».

Команда факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту запросила глядачів потрапити в казку з головним героєм – юнаком, що шукав обручку з «муро-каменем» (дорогоцінний камінь), черевики з «багдалю» (тонкої шкіри) для своєї коханої, але й про «уважку» (знижку) не забував.

Команда Інституту мистецтв зіграла на «басику» – так раніше називався контрабас, смачний бутерброд розділили на «будзьки» (шматочки), а також у гуртожитку з’явився привид, назва якого у давнину звучала як «чмара»

Потім всі учасники були розчулені віршом «Хоробрий» від учасниці команди Факультету інформаційних технологій та управління. Скуштували «солодкого» печива, що було приготоване на сцені! І мали змогу захопитись чудовим танцем – як інтерпретації слова «сама».

Разом з командою Університетського коледжу «ми» всі були «українофілами», поринули в світ дивовижної пісні та танцю.

Дуже технологічним був виступ команди Інституту філології – учасники конкурсу познайомились з Матрицею в головній ролі, в той час як «мавка» просила парубка стати «двужоном» та хотіла приворожити за допомогою чарівної рослини «люби-мене-не-покинь», яку в інтернет-магазині знайшла саме Матриця.

"Хай, народе, з вами «Типу радіо» і Ді-джей Сніжок. А в ефірі година заявок..." саме так команда Педагогічного інституту презентувала слова – «перебієць» (кулачний боєць), «пакіл» (кілочок), та «пищик» (свистулька).

Команда факультету права та міжнародних відносин продемонструвала, що таке справжній «патріотизм». Глядачі поринули в світ прекрасного разом з чарівною «малярем» (художницею). А також учасники приєднались до «гуртової» (спільної) пісні.

У виступі команди Інституту людини ожили слова «халасун» (лакомка), «обіздрітися» (оглянутись), «магляза» (має брудне обличчя).

Членам журі було важко визначитись з номінаціями, адже всі виступи заслужили кожну номінацію, але все ж таки довелось визначати. Команди отримали такі номінації:

  • Креативність презентації – Інститут мистецтв.
  • Лаконічність презентації – Інститут людини.
  • Яскравість та креативність презентації – Факультет інформаційних технологій та управління.
  • Синергія різних видів мистецтв в презентації – Факультет права та міжнародних відносин.
  • Глибина змісту презентації – Університетський коледж.
  • Музикальність виступу – Університетський коледж.
  • Командний дух – Педагогічний інститут.
  • Патріотизм – Інститут журналістики.
  • Висока ІКТ-складова – Інститут філології.
  • Гендерність – Факультет здоров’я, фізичного виховання та спорту.

Особливий подарунок від НМЦ інформаційно-рекламної та профорієнтаційної діяльності отримала студентка факультету інформаційних технологій за виконання віршу.

Групи підтримки активно вболівали за свої команди, найактивнішими були представники Факультету права та міжнародних відносин.

Команди отримали солодкі призи та неповторний досвід інтерпретації слів.

Ще раз вітаємо всіх учасників та бажаємо успіхів та творчого натхнення в опрацюванні слів зі Словника Бориса Грінченка!

Запрошуємо всіх до участі наступного року!

 

Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...
Конкурс «Словник Бориса Грінченка та сучасн...