День вшанування пам’яті жертв голодоморів в Університеті

День вшанування пам’яті жертв голодоморів в Університеті

27 листопада 2020 року 
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

    

 

 

Боже великий, всевладний,
яви нам свою могуть,
Дай розпізнати правду
Праведників не забудь.
Дивляться в твої очі
Мільйони скатованих душ.
Пригорни їх, посели на спочинок,
Та їхнього сну не поруш.
Заступи нас і нашу державу
Од кривавих, лютих негод.
Всі ми – сущі, усопші, прийдешні.
Твій пшеничний, безсмертний народ.

 

27 листопада 2020 року вже традиційно наш Університет долучається до вшанування пам’яті жертв Голодоморів у національний скорботний пам’ятний день, який у цьому році припадає на 28 листопада.

Згадувати жертв Голодомору на офіційному рівні вперше запропонував своїм Указом ІІ Президент України Леонід Кучма в листопаді 1998 року. Називалась жалобна дата – Днем пам’яті жертв Голодомору. У 2000 році назву було змінено на День пам’яті жертв Голодомору та політичних репресій. 15 травня 2003 року Верховна Рада України в офіційному Зверненні до народу України визнала Голодомор 1932-33 рр. актом геноциду.

28 листопада 2006 року законом України Голодомор 1932-33 рр. був визнаний геноцидом українського народу. Указом ІІІ Президента Віктора Ющенка від 21 травня 2007 року він став називатись День пам’яті жертв Голодоморів.

Робота зі встановлення масштабів Голодоморів все ще триває, але на сьогодні відомо, що в Україні від голоду загинуло – більш ніж 10 мільйонів чоловік.

На знак вшанування пам’яті невинних жертв Голодомору 27 листопада в Університеті запалили свічку пам’яті, яка символізує скорботу і пам’ять всіх грінченківців про мільйони загублених життів співвітчизників.

Грінченківська громадо! На знак вшанування пам’яті жертв Голодомору 28 листопада 2020 року просимо схилити голову та приєднатись до Всеукраїнської акції «Засвіти свічку!». Просимо всіх о 16 годині із настанням темряви засвітити і поставити свічку на підвіконня…

Україна пам’ятає! Світ визнає!

 

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

 

 

День вшанування пам’яті жертв голодоморів в...
День вшанування пам’яті жертв голодоморів в...