Рандеву з професіоналом: на зв’язку зі студентами-міжнародниками посольство України в Арабській республіці Єгипет!

Рандеву з професіоналом: на зв’язку зі студентами-міжнародниками посольство України в Арабській республіці Єгипет!

18 грудня 2020 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

    

 

У п’ятницю, 18 грудня 2020 р. відбулася зустріч з Юлією Ігорівною Сокол, другим секретарем (консульські питання) посольства України в Арабській республіці Єгипет, зі студентами освітніх програм «Регіональні студії» та «Суспільні комунікації». Он-лайн спілкування проходило у комбінованій формі поєднання лекції та формату Q&A (питання-відповіді).

Ця ініціатива продовжує низку зустрічей наших студентів з представниками роботодавців, до яких відносяться центральні органи виконавчої влади, що забезпечують формування та реалізацію державної політики у сфері зовнішніх зносин і координують діяльність державних органів у сфері зовнішніх зносин; органи дипломатичної служби України (Міністерство закордонних справ України; представництва Міністерства закордонних справ України на території України; закордонні дипломатичні установи України); державні установи (держадміністрації, органи місцевого самоврядування, міжнародні відділи центральних органів виконавчої влади); приватні структури, які здійснюють міжнародну діяльність тощо.

Он-лайн зустріч з Юлією Сокол була організована в рамках діяльності ініціативи кафедри МВМП «Рандеву з професіоналом», яка відбувається на базі Центрів компетентностей нашого факультету, а саме – Інформаційно-аналітичного центру та Центру дипломатично-протокольної служби. Обидва центри сформовані та діють в рамках нової освітньої стратегії Київського університету імені Бориса Грінченка, запровадженої з 2017 р.

Мета зустрічі 18 грудня 2020 р. – надати можливість студентам освітніх програм «Регіональні студії» та «Суспільні комунікації» дізнатися деталі щоденної консульської роботи дипломатичних представництв України за кордоном. Запрошена гостя має досвід роботи у посольствах України у Китаї та Єгипті, тож приклади з практики, які наводилися у лекції, презентували дві країни з різних регіонів світу.

Свою лекцію Юлія Ігорівна розпочала з короткої характеристики основних обов’язків, що виконуються в рамках консульської роботи, теоретичні засади якої вивчають всі студенти освітніх програм «Регіональні студії» та «Суспільні комунікації». Головною родзинкою лекції були приклади з практичної роботи консула, яка по суті є універсальною та поєднує у собі такі професії як візовий офіцер, нотаріус, аналітик, адвокат, страховик, психолог та навіть працівник ритуальної агенції. Було наголошено на важливості знання кількох іноземних мов, окрім англійської, яка є вже обов’язковою, а також на необхідності досконало знати українське законодавство, орієнтуватися та ґрунтовніше вивчати законодавство країни перебування консула.

У сесії Q&A наші студенти дізналися низку нюансів про консульську роботу, про Єгипет, про релігійні питання у роботі консула, про специфіку менталітету народів тих країн, в яких мала досвід працювати запрошена гостя, просили порад для майбутніх консулів та про специфіку проходження конкурсу в МЗС.

Маємо подякувати Юлії Ігорівні не тільки за цікавий та насичений фактами матеріал лекції та вичерпні відповіді на питання, а й за формування у наших студентів практикоорієнтованих знань та корисних соціальних звичок (soft skills). Так, у ході лекції пані Юлія поділилася власним сприйняттям легендарної формули успіху від Геннадія Удовенка відомої як «три П»– «патріотизм, професіоналізм, порядність» та розповіла про своє бачення додаткових, але вкрай затребуваних на консульській роботі якостей – «стресостійкість, стриманість, самовідданість», запропонувавши таким чином власну формулу успіху «три С» у професії.

Лекція відбулася в рамках обов’язкової блокової дисципліни «Основи дипломатії та дипломатичної служби» та в рамках вибіркової дисципліни «Цивілізаційний вимір сучасних міжнародних відносин», які пропонуються для обох освітніх програм. На зустрічі були присутні студенти першого та другого курсів освітніх програм «Регіональні студії» та «Суспільні комунікації» та викладачі кафедри Ігор Володимирович Жалоба, Олена Андріївна Брайчевська. Ініціювала та модерувала зустріч Марина Миколаївна Бессонова.

Ми сподіваємося на нову зустріч з Юлією Ігорівною та іншими представниками роботодавців!

Матеріали надано Факультетом права та міжнародних відносин

 

Рандеву з професіоналом: на зв’язку зі студ...
Рандеву з професіоналом: на зв’язку зі студ...
Рандеву з професіоналом: на зв’язку зі студ...