День Соборності України

День Соборності України

22 січня 2021 року 
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

Указом Президента України від 21 січня 1999 року встановлено державне свято – День Соборності України. Відтоді воно відзначається щорічно 22 січня – у день проголошення 1919 року Акту злуки Української Народної Республіки і Західно-Української народної республіки.

«Однині воєдино зливаються століттями одірвані одна від одної частини єдиної України – Західно-Українська народна республіка і Наддніпрянська Велика Україна». Здійснилися віковічні мрії, якими жили і за які умирали кращі сини України. Однині є єдина незалежна Українська Народна Республіка. Однині народ український, визволений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об’єднаними дружніми зусиллями всіх своїх синів будувати нероздільну, самостійну Державу Українську на благо і щастя всього її трудового люду.» (Історичне рішення про Злуку Директорії УНР)

 

Настала переміна!
У цьому ж – ні найменшого гріха.
На Україні буде Україна,
А не чиясь окраїна глуха.
Це так природно!
Що генієм омріяне пророцтво
У решті - решт, усе – таки збулось!

 

Цей Акт належить до тих небагатьох найвизначніших в історії нашого народу звершень, повністю перекреслити значення яких виявився безсилим будь-який подальший негативний розвиток подій. Ідея соборності дала поштовх до розвитку національної свідомості українців і стала загальнонаціональною. Слово «соборність» включає у себе єдність, згуртованість. Для кожного із нас це неодмінна умова розвитку і процвітання, вона означає об’єднання в одне державне ціле, духовну консолідацію всіх українців та всього населення країни, єдність усіх, незалежно від національності. Вона стала запорукою побудови процвітаючої, демократичної  держави.

 

Встане славна мати-Україна,
Щаслива і вільна,
Від Кубані аж до Сяна-річки
Одна нероздільна.
Щезнуть межі, що помежували,
Чужі між собою,
Згорне мати до себе всі діти
Теплою рукою.
Єднаймося, братаймося
В товариство чесне,
Най братерством, щирими трудами
Вкраїна воскресне!
Іван Франко

 

Велич нації, сила народу, могутність країни, визначаються перш за все величчю людської душі, силою волі, потягу до свободи. Саме ці цінноти навічно вкарбовані історією у великий Акт злуки, який є свічкою, що палахкотить у серці кожного українця, роблячи нас вільними, сильними, незалежними.

Наш Університет багато років поспіль бере активну участь у патріотичній акції Живий Ланцюг Соборності на мосту Патона у місті Київ. Цей рік не виключення, адже наш Університет є невід’ємною складовою одного механізму, який об’єднує усіх студентів з різних куточків України. Соціальна дистанція сьогодні не впливає на духовне з’єднання і дотик душі кожного з нас.

 

«Держава не твориться в будуччині,
Держава будується нині…»
Олег Ольжич

 

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

 

 

День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України
День Соборності України