Шевченківські дні в Університеті

Шевченківські дні в Університеті

березень 2021 року 
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

Щороку в березні Україна і світ вшановує  пам’ять велета духу, митця могутньої творчої сили, поезія якого стала основою для створення української літературної мови, борця за свободу і людську гідність Тараса Григоровича Шевченка.

Значення постаті Великого Кобзаря з роками все наполегливіше усвідомлює для себе народ, а творам його надається нове звучання. Кожен з нас  сам вирішує, яку роль відіграє духовний пророк в його житті, знаходить близькі за «звучанням» рядки поезій, світоглядні думки, сторінки біографії.

Протягом традиційної декади «Шевченківський березень» здобувачі освіти та викладачі Київського університету імені Бориса Грінченка, вшановуючи пам’ять генія, долучились до літературної, мистецької, філософської, світоглядної  спадщини Кобзаря. Заходи, проведені в навчальних підрозділах, дали змогу їх учасникам відкрити «свого Тараса Шевченка», запам’яталися глибиною, багатогранністю, пізнавальністю, можливістю реалізувати свої творчі здобутки, ілюструючи власне бачення доробку великого генія.

«Шевченківський березень» в Інституті людини розпочато з онлайн - флешмоба, метою якого було декламування віршів Т. Шевченка. У соціальних мережах лунали вірші: «Якби зустрілися ми знову»,  «У нашім раї на землі", «Заповіт», «Садок вишневий коло хати», «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє», «Княжна», «І тут, і всюди – скрізь погано» та ін. Далі відбулась вікторина «Життя та творчість Т. Г. Шевченка». До днів пам'яті Тараса Шевченка студенти ІІ курсу спеціальності «Практична психологія» підготували відео-презентацію "Психологія у творчості Тараса Шевченка". Було проаналізовано такі твори Тараса Григоровича Шевченка, як «Художник», «Мені тринадцятий минало», «Думи мої, думи», «Доля». Окреслено психологічні проблеми самотності, внутрішнього конфлікту, дорослішання, морального вибору, які висвітлювались письменником у творах. Студенти ІІ курсу, спеціальності «Консультаційна психологія» провели рефлексивну онлайн арт-зустріч на тему: “Якби я був Шевченком Т.Г. зараз, то що б я зобразив із сучасної реальності? Що вартувало б моєї уваги, про що б я хотів написати?”, в рамках якої спробували ресурсно надихнутися психологічністю зображення української реальності письменником та усвідомити аспекти національної ідентичності через власне розроблений арт-продукт; актуалізувати больові точки національної свідомості та закцентувати увагу на ресурсних досягненнях сучасного стану молодої країни, що перебуває у стані розвитку. Спробували «вихопити» з українського колективного несвідомого за допомогою арт-техніки ментальні тенденції нації та знайти точки опори в сучасному її становленні… Протягом шевченківського березня студенти першого курсу спеціальності «Психологія» взяли участь у флешмобі «Шевченко в моєму серці». Для участі у заході необхідно було зробити селфі з «Кобзарем» і виставити його у соціальні мережі. Низку відеороликів про цікаві факти з життя та творчості Тараса Григоровича Шевченка відзняли студенти І курсу спеціальності «Спеціальна освіта». Особливістю цьогорічного «Шевченківського березня» стала сучасна картинна галерея, де студентки ІІ курсу уявляли себе героїнями найвідоміших картин Кобзаря.

Першокурсники Історико-філософського факультету почали Шевченківський березень з екскурсії до Національного музею Тараса Шевченка. Творчий вечір Валерії Гордієнко, який відбувся в рамках декади,  запам’ятався слухачам віртуозною грою студентки на бандурі та виконанням пісень на слова поета. Науковці кафедри історії України провели презентацію збірника  наукових статей викладачів і студентів «Тарас Шевченко та його тексти: читання, інтерпретація, комеморація на межі ХІХ–ХХ століть». Для студентів І і ІІ курсів спеціальностей «Філософія» та «Політологія» було проведено онлайн кураторські години про українські весняні традиції.

Студенти та викладачі Педагогічного інституту традиційно, вшановуючи  генія українського народу – Тараса Шевченка, провели низку заходів, а саме:

  • тематичні кураторські години: «Справжній Шевченко: невідоме про українського генія»;
  • годину поезії «І возвеличимо на диво і розум наш, і наш язик»;
  • тематичну виставку «Тарас Шевченко єднає народи»;
  • бліц-конкурс ерудитів «Подорож творами Тараса Шевченка»;
  • оформили веб-галерею «Пензлем Кобзаря».

Програма декади «Шевченківський березень» Інституту філології була насиченою і різноманітною: семінари, практичні заняття, творчі заходи… Студенти мали можливість доєднатися до:

  • круглого столу на тему: «Полум’яна творчість Кобзаря»;
  • семінару-онлайн-екскурсії «Універсальний геній нації. Шевченко – художник»;
  • творчого заходу «Т. Шевченко. Перекладання твору «Вітер з гаєм розмовляє»;
  • практикуму «Тарас Шевченко й англомовний світ»;
  • поетичного міні-марафону «Читаємо Шевченка…»;
  • журфіксу «Тарас Шевченко промовляє»;
  • практичного заняття «Поезія Тараса Шевченка»;
  • екскурсії до Меморіального будинку-музею Т.Г.Шевченка;
  • тематичних занять: «Доля. Муза. Слава», «Якби Шевченко жив серед нас», «Сучасна морфологія через призму Шевченкового слова», «Лексичні особливості Шевченкової поезії», «Стилістичні особливості поезії Тараса Шевченка»;
  • написання есе «Лист до Тараса з ХХІ-го століття»;
  • декламування віршів поета у перекладах китайською та японською мовами;
  • усного журналу «Маловідомі сторінки життєпису Тараса Шевченка»…

 

Здобувачі освіти Фахового коледжу «Універсум» стали активними учасниками декади «Шевченківський березень». У навчальному підрозділі організували і провели:

  • вікторину «Учітесь, читайте, ічужому навчайтесь, й свого не цурайтесь...»;
  • квест «Шевченківськими стежками»;
  • круглий стіл «Коли літературний твір виходить за межі книжки!»;
  • воркшоп «Т. Шевченко мовами світу»;
  • відеолекторій «Сторінками Кобзаря»;
  • мовну вікторину-гру «Вивчаємо твори Т. Шевченка»;
  • літературно-мистецьку вітальню «Образ жінки у творах Т. Г. Шевченка»;
  • конкурс есе «Пророк і сучасність»;
  • літературний вечір авторської поезії;
  • літературний марафон «Свою Україну любіть, Любіть її... Во время люте…»;
  • майстер-клас з живопису олійними фарбами;
  • музичну імпрезу.

 

Студентам  та співробітникам Факультету права та міжнародних відносин «Шевченківський березень» запам’ятається тим, що вони    вправлялись  в написанні рядків поетичних та прозових творів Тараса Шевченка комп'ютерним шрифтом KobzarKS, що повністю відтворює почерк  Великого Кобзаря, переглядали та обговорювали англомовний документальний фільм «TarasShevchenko: poet, artist, icon» та фільм з серії «Обличчя української історії. Тарас Шевченко», відповідали на питання інтелектуального онлайн квесту «Шевченківськими шляхами» від Наукового товариства Факультету, мандрували віртуальним екскурсійним туром світовими музеями Т.Г. Шевченка.

Викладачі кафедри образотворчого мистецтва та дизайну за активної участі студентів  Інституту мистецтв до Шевченківського березня  створили онлайн-виставки: «Образи Т.  Г. Шевченка в графіці» та ілюстрацій до творів Т.Г.Шевченка, виконаних засобами комп’ютерної графіки. Кафедра академічного та естрадного вокалу підібрала матеріал процікаві факти з життя Т.Г.Шеченка для сторінки кафедри у Facebook. Співробітники Навчальної лабораторії виконавської майстерності відзняла відеоролик за участю камерного оркестру «Я.Степовий «Прелюд пам'яті Т.Шевченка» .У соціальних мережах  було проведено мистецький марафон «Стежками Кобзаря». Студенти І курсу спеціальності «Хореографія»  та викладачі кафедри хореографії стали авторами  відеопроєкту на вірші Т.Г.Шевченка.

2 березня 2021 року студенти І-ІІІ курсів та викладачі кафедри бібліотекознавства та інформології Інституту журналістики зібралися на урочистий захід з нагоди 207-ої річниці з Дня народження Тараса Григоровича Шевченка "Домалюй сам". 11 березня 2021 року для студентів І курсу навчального підрозділу куратори груп Інституту провели онлайн виховну годину на тему: "Тарас Шевченко: пам'ятник чи поет?".

Студенти та викладачі Факультету здоров’я, фізичного виховання та спорту під час онлайн флешмобу «Шевченківська поезія» декламували  улюблені вірші з «Кобзаря».

Факультет інформаційних технологій та управління розмістив на сайті факультету інформацію про життєвий та творчий шлях Тараса Шевченка, а в соціальній мережі Facebook - відеоролик під хештегом #ШевченкіанаФІТУ з віршем Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненарожденним землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє» (14.12.1845).

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

 

 

Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті
Шевченківські дні в Університеті