День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу

18 травня 2021 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

18 травня  -  День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Цього дня 1944  радянська влада розпочала операцію з депортації кримських татар, закинувши їм масове дезертирство та співпрацю з ворогом. З півострова було виселено понад 200 тисяч осіб. За даними Українського інституту національної пам’яті за перші роки після переселення від голоду, виснаження і хвороб померли, за різними оцінками,  понад 46% всіх депортованих. Серед померлих за перший рік майже половина – діти до 16 років.  

Понад 20 років радянська влада повністю заперечувала злочинний характер своїх дій. У 1967 році Верховна Рада СРСР визнала необґрунтованість тотального звинувачення кримських татар, але вони так і не отримали права повернутися до Криму. Заборона діяла до 1989 року.

Верховна Рада України Постановою від 12 листопада 2015 року № 792-VIII «Про визнання геноциду кримськотатарського народу» визнала депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

У Київському університеті імені Бориса Грінченка скорботного дня студенти та співробітники о 12 годині, вшановуючи пам'ять  жертв геноциду кримськотатарського народу, приєдналися до загальноукраїнської хвилини мовчання, на навчальних корпусах ЗВО чорною жалобною стрічкою було оформлено  Державні прапори України.

У Педагогічному  інституті, Інституті журналістики та  Інституті філології в академічних групах  проведено кураторські години «Геноцид кримськотатарського народу».

Всі навчальні підрозділи Університету на своїх сайтах та сторінках  у мережі Фейсбук, на ресурсі студентського телеграм каналу «Криївка» висвітлили інформацію про трагічні сторінки історії кримськотатарського народу.

Студенти Факультету права та міжнародних відносин ознайомились з матеріалами та архівними фото, підготовленими Українським інститутом національної пам'яті. Студентка факультету  Марія Усенко презентувала відео, де вона виконує пісню Джамали «1944».

Студенти Інституту філології та Інституту людини переглянули кінофільми «Хайтарма», «Чужа молитва» та стали учасниками   онлайн екскурсії до музею депортації кримських татар «Tamırlar».

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії