Міжнародний день рідної мови

День єднання в Університеті Грінченка

21 лютого 2022 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

   

 

 

Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема.

Володимир Сосюра

 

21 лютого представники всіх націй та народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято було започатковано у листопаді 1999 року на тридцятій сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі.

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначають з 2002 року. Президент України підписав відповідне розпорядження з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню інших мов національних меншин України.

Мова – один з головних символів народу, його об’єднавча сила. Мова – це історія народу, засіб передачі багатовікового досвіду з покоління у покоління. З пошани до рідної мови починається творення будь-якої держави. Мова – найсильніша зброя і найдорожчий скарб.   

Наша рідна українська мова – одна з найбагатших і наймелодійніших мов світу. Це мова великого народу, великої культури, багатовікової історії. Століттями гнана і переслідувана звучала  вона у піснях і думах, казках і легендах, гострилася і сяяла в невмирущих творах українських письменників.

Шануйте і любіть рідну українську мову, бережіть її в усій чудовій красі і для себе, і для наступних поколінь. Адже мова – це не тільки засіб спілкування. Це код нашої нації. Символ протистояння російському окупанту не одну сотню років. Гарант державності, незламності, сили духу та гідності українського народу.

Збережемо рідну мову – збережемо і націю, і державу!

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів