Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з Остравським університетом (Чеська Республіка) (квітень-червень 2022)

Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з Остравським університетом (Чеська Республіка) (квітень-червень 2022)

квітень-червень 2022 року
м. Острава, Чеська Республіка

 

 

 

Упродовж квітня-червня 2022 року науково-педагогічні працівники кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка у межах програми академічної мобільності Erasmus+ КА1 перебували в Остравському університеті, м. Острава, Чеська Республіка.

Остравський університет був створений на основі Педагогічного коледжу і мав педагогічний профіль, проте, в результаті реорганізації, 28 вересня 1991 року на його базі засновано класичний університет. За час свого існування він не лише повністю інтегрувався з системою вищої освіти Чеської Республіки, але й довів свою здатність якісно відповідати на виклики, які постають перед сучасними європейськими вищими навчальними закладами.

Науково-педагогічні працівники кафедри (О.М. Денисюк, кандидат педагогічних наук, доцент, А.В. Дуля, викладач кафедри (6 квітня – 27 травня 2022 р.); Т.Л. Лях, кандидат педагогічних наук, доцент, завідувач кафедри, М.М. Лехолетова, кандидат педагогічних наук, старший викладач кафедри (20 травня – 10 червня 2022 р.) мали можливість підвищити свою педагогічну та дослідницьку майстерність на базі Факультету соціальних наук.

Основними цілями мобільності були:

  • збагачення досвіду викладання різних дисциплін у галузі соціальної роботи та науково-дослідної колаборації з викладачами Остравського університету;
  • розширення можливостей академічної співпраці з іноземними дослідниками, здобувачами вищої освіти;
  • вивчення досвіду соціальної роботи з різними категоріями отримувачів соціальних послуг у Чеській Республіці.

За період академічної мобільності проведено майстер-клас з використання арт-практик у соціальній роботі, для здобувачів та викладачів Остравського університету та здобувачів Інституту людини Університету Грінченка, які проходили навчання за програмою Еразмус+.

Спільно із здобувачами першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності «Соціальна робота» Інституту людини, які наразі навчаються в Остравському університеті за програмою Еразмус+, організовано на проведено лялькову виставу для українських дітей, які знайшли у Чеській Республіці тимчасовий прихисток. У колаборації викладачів і студентів народився цікавий та корисний волонтерських проєкт.

Науково-педагогічні працівники кафедри взяли участь у серії заходів, приурочених до Дня Остравського університету. Вони мали можливість ознайомитись із організацією та особливостями провадження міжнародної діяльності та інтернаціоналізації в університеті; особливостями професійної підготовки фахівців різних спеціальностей та реалізації волонтерської діяльності здобувачів; спеціалізованим технологічним обладнанням в соціальній роботі (на прикладі викладання дисципліни «Соціальна робота з людьми похилого віку») тощо.

Особлива увага в ході мобільності приділена вивченню практичного досвіду соціальної роботи у м. Острава. Так, було відвідано Центр сімейної та соціальної опіки м. Острави, з метою ознайомлення з особливістю роботи фахівців з сім’ями. Важливий наголос було зроблено на технологіях надання соціальної, психологічної підтримки на базі FAMILY та CALL-центрів. Центр FAMILY допомагає людям покращити стосунки через підготовку до шлюбу, програми, навчання, допомогу у складних ситуаціях. CALL-центр пропонує чотири соціальні послуги для дітей та молоді з інвалідністю та їхніх турботливих сімей.

Також вивчено досвід діяльності Центру соціального супроводу (Centrum provázení), який є частиною відділення педіатрії Університетської лікарні Острави, де медичні та соціальні працівники надають послуги батькам дітей (при тяжкому стані здоров'я, з рідкісним захворюванням, після нещасного випадку, народжені недоношеними тощо). Фахівці центру ознайомили команду викладачів кафедри з досвідом організації соціальної роботи у закладах охорони здоров`я Чеської Республіки, поділилися роздумами щодо розвитку такого напрямку у сучасних умовах.

На початку травня викладачі кафедри мали можливість стати учасниками Міжнародної конференції «Міждисциплінарна підтримка сімей в кризових ситуаціях», яка проходила у м. Брно, Чеська Республіка. На ній було презентовано результати трирічного проєкту Еразмус + «Багатопрофільна підтримка позитивних змін у сім'ях у важких ситуаціях», реалізований у співпраці з Католицьким університетом у Ружомберку, Інститутом діалогових практик, Асоціацією «Наратив» та двома зарубіжними експертами: Лоеком Шінмейкерсом (Нідерланди) та Беном Фурманом (Фінляндія). Більш детально про проєкт можна ознайомитись за посиланням.

Ключові спікери конференції презентували досвід багатопрофільної підтримки сімей, які перебувають у кризовій ситуації та відповіли на питання: Як багатопрофільне співробітництво може допомогти у таких кризах? Чим можуть надихнути професіоналів, що надають допомогу, підходи, засновані на відносинах і ресурсах, а саме «Підхід, орієнтований на рішення», «Відкритий діалог» чи «Практика взаємин»?

У ході робочих зустрічей з представниками адміністрації Університету Острави та Факультету соціальних наук обговорено можливості подальшої співпраці з кафедрою соціальної педагогіки та соціальної роботи та залучення до програми мобільності співробітників і здобувачів інших структурних підрозділів Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка в межах академічних обмінів та спільної проєктної та дослідницької діяльності.

Також на базі Педагогічного факультету Остравського університету викладачі кафедри протягом мобільності відвідували мовні курси, вивчаючи чеську мову.

Щиро вдячні колегам із Остравського університету за підтримку у воєнний час, можливість обміну досвідом та гостинний прийом!

 

Матеріали надано Інститутом людини

Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...
Співпраця в рамках програми Erasmus+ КА1 з ...