Свято Покрова Пресвятої Богородиці

Свято Покрова Пресвятої Богородиці

14 жовтня 2022 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

Щороку 14 жовтня Україна відзначає свято Покрова Пресвятої Богородиці, яке в народі ще називають - Третя Пречиста. Воно належить до так званих двонадесятих свят, себто великих. Свято було запроваджено в княжі часи на честь Божої матері, яка зняла зі своєї голови хустку-покрову і, розкинувши її над людьми, врятувала захисників столиці Візантії Царгорода від військ сарацинів.

Покрова – свято і релігійне, і національне. У цей день ми вшановуємо славних українських козаків, покровителькою яких вважається Богородиця. Для козаків свято Покрови було найбільшим і найзначущим. Цього дня вони обирали гетьмана і визначалися з подальшими військовими планами. Козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої матері, вірили у її силу, що у народі закріпилася друга назва свята – Козацька Покрова.

Українська Повстанська Армія (УПА), яка була створена під час другої світової війни на землях Західної України, теж проголосила свято Покрови своїм офіційним святом.

14 жовтня 2014 року указом Президента України з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності та територіальної цілісності України, військових традицій і звитяг українського народу встановлене державне свято - День захисників і захисниць України. «Сила нескорених» - під таким гаслом вперше у країні відзначали це свято. Саме силу нескорених демонструють український народ та українські воїни  сьогодні, захищаючи від російського агресора Батьківщину.

Матеріали надані НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів