День Факультету журналістики Університету Грінченка

День Факультету журналістики Університету Грінченка

15 листопада 2023 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

15 листопада 2023 року відбулися урочистості з нагоди Дня Факультету журналістики. Дата була обрана не випадково, адже 16 листопада відзначається День працівників радіо, телебачення та зв’язку, одне з професійних свят для медіаспільноти.

Розпочався день з відкриття фотовиставки «Світ навколо нас або другий рік війни», ініційованої студентами під керівництвом Романа Ратушного, старшого викладача кафедри журналістики та нових медіа, члена спілки фотомистецтва України і AFIP. На заході були також присутні декан Факультету журналістики Галина Горбенко; завідувачка кафедри журналістики та нових медіа Інга Погребняк; кримський журналіст, що переслідувався росією за професійну діяльність, співробітництво з незалежними світовими і українськими ЗМІ, оглядач Радіо Свобода (проєкт Крим.Реалії) Микола Семена, студенти, викладачі та інші гості, запрошені на святкування Дня Факультету журналістики.

Перша національна презентація міжнародної фотовиставки про роботу журналістів під час війни в Україні сталась в Галереї імені Віктора Огневʼюка «Україна: журналісти в зонах бойових дій», яка є спільним проєктом Національної спілки журналістів України, Європейської федерації журналістів й Міжнародної федерації журналістів. З вступним словом до гостей виставки звернувся Сергій Томіленко, Заслужений журналіст України, Голова НСЖУ. Він щиро привітав викладачів та студентів з Днем факультету, а авторам фотовиставки було вручено спеціальний шеврон – «Воєнний кореспондент». Вручення проходило на фоні спеціальної реліквії – прапору «Воєнний кореспондент», підписаного і подарованого Захисниками на соледарському напрямку НСЖУ на цьогорічний День журналіста України.

За програмою заходів з нагоди Дня Факультету журналістики Університету Грінченка відбулися творчі зустрічі з зірковими командами:

  • Студенти 1-3 курсів ОП «Журналістика» спілкувалися з Іриною Король, ведучої телеканалу "Київ" та Іриною Главацькою, головний редактор ньюзрума і Київ ФМ. Гості поділилися зі студентами власним досвідом в медіа, застерегли від професійних труднощів, що часто можуть траплятися у непростій професії журналістів, а також розповіли про відмінності роботи в кадрі й на радіо.
  • Студенти 1-3 курсів ОП «Видавнича справа та редагування» зустрілися з з провідними журналістами Радіо Культура. Гостями стали – завідувачка редакції спеціальних проєктів, продюсерка проєкту «Аудіокнижки», програми «Радіодетективи» Світлана Свиридко, продюсерка і ведуча музичних програм Світлана Лабась, літературознавиця і продюсерка літературних програм, ведуча Олена Гусейнова. Особливим моментом стало відеозвернення команди Радіо Культура до майбутніх колег. Студенти мали змогу побачити «закулісся» – роботу редакції під час прямого ефіру.
  • Студенти 1-3 курсів ОП «Міжнародна журналістика» мали нагоду поспілкуватися з Головою НСЖУ Сергієм Томіленком, секретарем НСЖУ Миколою Семеною, журналістом херсонського видання «Кавун.City» Владиславом Гладким. Гості окреслили міжнародний вимір діяльності НСЖУ, показали зусилля, які докладають медійники для просування голосу України у міжнародному інформаційному просторі та протидії російській пропагандистській машині, підкреслили важливість відродження повноцінної роботи медіа на звільнених територіях.
  • Студенти 1-3 курсів ОП «Реклама і зв’язки з громадськістю» мали креативну зустріч з командою Громадської організації «Канські леви України». Офіційний представник Канських левів в Україні Ірина Кузнєцова поділилася досвідом заснування представництва в Україні, масштабними проєктами, які проводить команда, кейсами українських креаторів, які отримували нагороди на фестивалі. Карина Борзаківська-Балюк, експертка з розвитку медійних та креативних проєктів, розповіла про власне становлення у сфері креативних індустрій, а включення з Лондону Юлії Петрик, засновниці Tech PR School та співзасновниці PR Army, продемонструвало студентам досвід роботи в PR та поділитися кейсами, які відомі на весь світ, зокрема проєкт «PR Army». Завітав на зустріч зі студентами й Антон Черевашко, студент магістратури реклами та зв’язків з громадськістю, який працював копірайтером у міжнародній креативній агенції Saatchi & Saatchi Україна. Він разом зі своїми колегами створив кейс «Carol for charity», який на Cannes Lions 2023 отримав срібного та бронзового Левів. Це один із найіменитіших проєктів за всю історію перемог України на фестивалі.
  • Студенти 4 курсу бакалаврату та 1-2 курсів магістратури усіх освітніх програм Факультету мали зустріч з успішними випускниками – членами Ради випускників. Організатором виступив голова Ради випускників Факультету журналістики Антон Черевашко, до нього приєдналися Анастасія Норіцина, журналістка та телеведуча «24 Канал», Микита Саєнко, журналіст видання «Ґрунт» та Вікторія Кравчук, журналіст-репортер медіа «Ґрунт». Вони поділилися власним кар’єрним успіхом та професійними здобутками. Їх приклади зіркового поступу в професії надихнули нинішніх студентів.

Особливими гостями Факультету журналістики стали студенти і викладачі освітньої програми «Видавнича справа та редагування» Фахового коледжу «Універсум» Університету Грінченка. Вони відвідали фотовиставку від Національної спілки журналістів України «Ukraine: Journalists in WAR zones» та мультимедійну фотовиставку «Журналісти важливі», створену телестудією Університету «АстудіЯ» як своєрідний віртуальний фотолітопис від викладачів та випускників, що нині боронять Україну у лавах ЗСУ. А кафедра журналістики та нових медіа спільно з «Радіо BG» презентувала аудіопроєкт «Мої думки (не) тихі» – це думки вголос про важливе: професію, лідерів думок, українську культуру й порядок денний.

Церемонію нагородження відкривали багаторічні ведучі Факультету журналістики: Анастасія Кукушкіна (Майорова), випускниця магістерської програми з «Журналістики» (2022 р.), журналіст ЗМІ «Громадський ревізор» та Андрій Сінько, випускник магістерської програми «Видавнича справа та редагування» (2021 р.), здобувач ступеня доктора філософії з Журналістики, викладач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю. Під час урочистостей співробітників було відзначено грамотами та подяками різного рівня, які вручили Роман Лелюк – Директор Департаменту суспільних комунікацій Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Олександр Турунцев, Проректор Київського університету імені Бориса Грінченка. Подяками від Київського міського голови нагороджено: Вікторію Іващенко, професора кафедри медіапродюсування та видавничої справи; Ганну Безулік, доцента кафедри журналістики і нових медіа; Мар’яну Ангелову, завідувача навчально-виробничої майстерні тележурналістики. Подяки Департаменту освіти і науки Виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) отримали: Інга Погребняк, завідувач кафедри журналістки та нових медіа; Маргарита Нетреба, доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю; Таїсія Бєлофастова, доцент кафедри реклами та зв’язків з громадськістю; Віталій Терещук, завідувач кафедри міжнародної журналістики;

Андрій П’ятницький, технічний директор навчальної виробничої майстерні тележурналістики; Валерій Ясиновський, завідувач навчальної виробничої майстерні «Грінченко-інформ»; Тетяна Ужанська, старший викладач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю; Дар’я Харамурза, старший викладач кафедри реклами та зв’язків з громадськістю; Аліна Лісневська, доцент кафедри журналістики та нових медіа; Вікторія Георгієвська, професор кафедри журналістики та нових медіа. Грамоти Київського університету імені Бориса Грінченка вручили: Андрію Сінько, викладачу кафедри реклами та зв’язків з громадськістю; Яні Бакаєвич, викладачу кафедри журналістики та нових медіа; Ользі-Любі Хариній, викладачу кафедри медіапродюсування та видавничої справи; Олегу Семенюку, професору кафедри міжнародної журналістики; Олегу Харченко, доценту кафедри медіапродюсування та видавничої справи; Катерині Василенко, помічнику декана з інформаційно-комунікаційних технологій.

Звертаючись до співробітників, студентів та гостей з вітальним словом Роман Лелюк, Директор Департаменту суспільних комунікацій КМДА, високо оцінив роботу колективу Факультету журналістики, відзначив високий кадровий потенціал Факультету, звернув увагу на актуальності професії журналіста зауваживши наскільки важливо набувати практичних навичок професії під час навчання відмітивши, що студенти університету мають змогу вчитися у кращих фахівців і проходити практику у комунальних медіа столиці. Також до студентів та співробітників Факультету звернувся Олександр Турунцев, Проректор Київського університету імені Бориса Грінченка, відмітив професіоналізм викладачів, фаховість підготовки студентів і розвиток спеціальності «Журналістика» та слідування традиціям Університету.

Зі словами вдячності звернулася до гостей, студентів та колективу Галина Горбенко, декан Факультету журналістики. Галина Василівна подякувала за підтримку ініціатив та проєктів Факультету адміністрацією, відзначила небайдужість викладачів до своєї професії та умотивованість студентів, які гордо носять знання грінченківців.

На завершення урочистостей гостей та професійну спільноту привітав давній друг Факультету журналістики, випускник Університету Грінченка, музикант, акордеоніст – Костянтин Кукушкін, який подарував усім настрій на перемогу.

Хоча під час заходів була оголошена повітряною тривогою, студенти, співробітники та гості продовжили спілкування в укритті, що зробило зустрічі особливо теплими. Факультет журналістики Університету Грінченка продовжує впевнено рухатися бурхливим освітнім океаном у країну професійних знань та безмежних можливостей.

Журналісти важливі!

До нових зустрічей!

Матеріали надані Факультетом журналістики

День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики
День Факультету журналістики