Звіт про реалізацію дослідження «Вивчення діючої практики надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю в громаді міста Києва»

Звіт про реалізацію дослідження «Вивчення діючої практики надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю в громаді міста Києва»

30 листопада 2023 року

Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

30 листопада 2023 року на засіданні Вченої ради Університету затверджено звіт про результати реалізації дослідження колективу кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи «Вивчення діючої практики надання комплексних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю в громаді міста Києва» (затвердженого наказом №198 від 17.04.2023). Дослідження здійснювалося в рамках Договору про співпрацю між Київським міським центром соціальних служб Служби у справах дітей та сім’ї виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та Факультетом психології, соціальної роботи та спеціальної освіти Університету Грінченка.

Результати дослідження за період із квітня по вересень 2023 р. представив член дослідницької групи Вадим Лютий, доцент кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи, кандидат педагогічних наук, доцент.
Метою дослідження було оцінювання стану функціонування системи надання соціальних послуг сім’ям, де проживають діти/особи з інвалідністю, м.Києва та розроблення пропозицій щодо її удосконалення.
За звітний період дослідницькою групою у складі науково-педагогічних працівників кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Світлани Сапіги, Олени Денисюк, Вадима Лютого, Тетяни Спіріної та співробітників Київського міського центру Соціальних служб Лариси Остролуцької та Людмили Черкашиної було:

  • проаналізовано нормативно-правову та методичну базу надання соціальних послуг сім’ям, у складі яких є людина з інвалідністю;
  • організовано й проведено телефонне опитування представників сімей, де проживає особа з інвалідністю (227 респондентів), та опитування за допомогою гугл-форми фахівців (107 респондентів), залучених до надання соціальних послуг особам з інвалідністю та їхнім сім’ям, із 9 районів м. Києва;
  • проведено серію глибинних інтерв’ю з ключовими інформаторами системи надання соціальних послуг зазначеній групі отримувачів (21 інтерв’ю).

До проведення телефонного опитування та інтерв’ю було залучено студентів 4 курсу освітньо-професійної програми «Соціальна адвокація», магістрантів 1 року навчання освітньо-професійних програм «Соціальна педагогіка» та «Соціальна робота», аспірантів освітньо-наукової програми «Соціальна робота».

За результатами дослідження визначено ключові проблеми надання соціальних послуг сім’ям, у складі яких є дитина або доросла людина з інвалідністю, а саме: недостатнє впровадження комплексних спеціалізованих соціальних послуг та міждисциплінарного підходу, недостатня інтегрованість у систему надання послуг окремих її суб’єктів.

Дослідницькою групою було обґрунтовано рекомендації щодо розробки і впровадження:

  • єдиної міжсекторальної моделі надання соціальних послуг сім’ям, у складі яких є людина з інвалідністю;
  • комплексної спеціалізованої послуги інтеграції та реінтеграції сімей, у складі яких є людина з інвалідністю;
  • програми підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи для роботи з цією групою отримувачів;
  • програми тренінгів з формування та координації міждисциплінарної команди.

Результати дослідження було представлено та обговорено на Раді директорів мережі центрів соціальних служб м. Києва 10 листопада 2023 року.

Подальшими кроками реалізації дослідження визначено:

  • розробка та апробація комплексної спеціалізованої послуги інтеграції та реінтеграції сімей, у складі яких є людина з інвалідністю, та міжсекторальна модель її впровадження;
  • розробка та апробація методичних матеріалів для навчання та підвищення кваліфікації фахівців із соціальної роботи з питань надання соціальних послуг особам з інвалідністю та їхнім сім’ям;
  • розробка та впровадження вибіркових компонентів для освітньо-професійних програм другого (магістерського) рівня вищої освіти «Соціальна робота» та «Соціальна педагогіка», програм підвищення кваліфікації працівників центрів соціальних служб м. Києва.

Матеріали надані НМЦ досліджень, наукових проектів та програм

Звіт про реалізацію дослідження
Звіт про реалізацію дослідження
Звіт про реалізацію дослідження