Друкована версія Вечірнього Києва знову з киянами

Друкована версія Вечірнього Києва знову з киянами07 червня 2024 року
Київський столичний університет імені Бориса Грінченка

 

 

Друкована версія Вечірнього Києва – видання зі 118-літньою історією – знову повернулася до киян.

Відродити одне з найстаріших українських видань взявся Київський столичний університет імені Бориса Грінченка власними зусиллями. 7 червня 2024 року в Університеті відбулась офіційна презентація першого номера видання.

В.о. ректора Київського столичного університету імені Бориса Грінченка Олександр Турунцев привітав усіх присутніх на заході зі святом. Напередодні святкування він зазначав, що сьогодні уявити наше життя без журналістів – неможливо. «Саме від них, а в майбутньому – від вас, ми будемо дізнаватися про ті події, які відбуваються щодня у країні», – наголошував Олександр Турунцев.

«Ця газета має дуже цікаву історію, більш ніж 100-річну, – прокоментував він. – Коли нам передавали права на випуск газети, Департамент суспільних комунікацій КМДА сказав мені дуже цінну фразу: „Ми знаємо, що ви зможете“. Дуже дякую за таку оцінку нашої роботи. Одночасно дякую редакційній колегії, яка підготувала до друку перший номер».

«Я дуже радий, що таке чудове видання, як «Вечірній Київ», з такою багатолітньою історією, брендове видання, отримує зараз нове дихання і ренесанс. І я впевнений, що та команда, яка зібралася на факультеті журналістики Університету Грінченка, яка дуже інноваційна, яка дуже сучасна, буде розглядати «Вечірній Київ» як такий майданчик сучасної журналістики, сучасної редакції. Тому я дуже вражений професійним підходом, відповідальністю всієї команди до створення першого випуску», - наголосив Сергій Томіленко, голова Національної спілки журналістів України.

За його словами, дуже важливо, що під час війни, коли багато вітчизняних медіа (приблизно 30 - 40%), на жаль, закриваються, відбулося відродження «Вечірнього Києва».

«У концепцію видання ми заклали досвід сучасних європейських часописів і зробили його першочергово наближеним до турбот киян. Це насамперед реальні історії людей, які успішно вирішують проблеми в умовах війни і надихають інших. Це й економічний блок, без якого важко уявити будь-який нинішній європейський часопис. Це і проблеми безбар’єрності, які на часі, й новини у сфері літератури та загалом культури. Словом, усе те, чим живе наша столиця, воно тут, у нашому виданні», - наголосила головна редакторка друкованої версії «Вечірнього Києва» Тамара Куцай.

За її словами, у важкий період відключень елекроенергії та перебоїв із інтернетом друковані медіа набувають особливої актуальності.

Головною темою першого номера видання, приуроченого до Дня журналіста, стала тема: медіа під час війни. Це і робота журналістів в зоні воєнних дій, і донесення правдивої інформації про події в Україні на закордонні ринки, і нові виклики, які долають зараз журналісти в своїй роботі.

Випускає друковану версію «Вечірнього Києва» на базі факультету журналістики редколегія, до складу якої увійшли знані журналісти-практики та видавці: Тамара Куцай, Мар’яна Ангелова, Олена Даниліна, Роман Ратушний, Надія Фіголь, Тетяна Файчук, Тетяна Видайчук, Ольга Головко. Доєднались до редколегії і студенти - майбутні журналісти, для яких видання стає стартовим майданчиком у майбутній професії.

Друк видання здійснює НМЦ видавничої діяльності Київського столичного університету імені Бориса Грінченка.

Друкована версія «Вечірнього Києва» вийшла в кольорі на 36 шпальтах.

 

Довідково:

Випуск друкованого варіанту Вечірки було припинено 2018 року. Загалом перший номер цієї газети побачив світ 118 років, 2 січня 1906 року.

Протягом такого тривалого періоду своєї діяльності газета зазнавала цензурних репресій та неодноразового закриття з боку російської й радянської імперської влади.

Газета була оплотом прогресивної думки навіть у найскладніші часи протягом своєї історії.

Матеріали надані Факультетом журналістики

Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва
Друкована версія Вечірнього Києва