Некролог про академіка В.О. Огнев'юка від НАПН України

 

Академічна спільнота Національної академії педагогічних наук України глибоко сумує з приводу відходу з життя академіка НАПН України, доктора філософських наук, професора, ректора Київського університету імені Бориса Грінченка, заслуженого працівника освіти України, повного кавалера ордена «За заслуги», екс-заступника міністра освіти і науки України Віктора Огнев’юка.

Огнев’юк Віктор Олександрович народився 10 квітня 1959 року у с. Вовчинці Козятинського району Вінницької області. Закінчив історичний факультет Вінницького державного педагогічного інституту (1980). Розпочав трудову діяльність у 1980-му, пройшовши шлях освітянина і вченого від учителя історії, директора школи, завідувача районного відділу освіти, начальника Київського обласного управління освіти до заступника міністра освіти і науки України (2000–2006), ректора Київського університету імені Бориса Грінченка (з 2007). Обраний дійсним членом (академіком) НАПН України (з 19.11.2010). Був членом Колегії Міністерства освіти і науки України, президентом громадської організації «Українська академія акмеології».

Фахівець у галузі соціальної філософії, філософії історії, освіти і педагогіки. Поширив у науковому обігу поняття «освітологія» та «homo educatus». Брав участь у розробленні законів про дитячі й молодіжні організації; дошкільну, загальну середню, позашкільну і професійно-технічну освіту; концепцій розвитку української школи, стандартів загальної середньої освіти та 12-бальної системи оцінювання навчальних досягнень школярів.

Автор понад 100 вагомих наукових праць, у тому числі двох підручників з грифом Міністерства освіти і науки України для учнів загальноосвітніх навчальних закладів. Розробив і впровадив у навчальний процес університету авторську програму «Філософія освіти». За його редакцією опубліковано серію видань з освітології – «Освітологія: витоки наукового напряму. Монографія» (2012 р.), «Освітологія: хрестоматія. Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів», «Освітологія: фахова підготовка. Навчально-методичний посібник», «Освітологія: підготовка експертів у галузі освіти. Навчально-методичний посібник».

Науковий керівник проекту «Дитина. Програма навчання і виховання дітей від двох до семи років». З 2016 р. очолює авторський колектив з підготовки комплексу навчально-методичного забезпечення інтегрованого навчання у початковій школі «Освіта для життя» (програма, навчальні посібники для учнів, навчально-методичні посібники для вчителів).

Ініціатор відкриття пам’ятника Борисові Грінченку у м. Києві (2010), керівник проєкту і голова редакційної ради багатотомного видання праць Б.Д. Грінченка.

За наукового керівництва Віктора Огнев’юка захищено п’ять кандидатських дисертацій.

Нагороджений медалями НАПН України «Ушинський К.Д.», «Григорій Сковорода», «Володимир Мономах».

Національна академія педагогічних наук України висловлює щире співчуття дружині Любові Євгенівні, рідним і близьким Віктора Олександровича. Поділяє невтішне горе й біль непоправної втрати.

Колектив Національної академії педагогічних наук України

21.10.2022