Світлій пам’яті Григорія Миколайовича Чапкіса

Світлій пам’яті Григорія Миколайовича Чапкіса

Київський університет імені Бориса Грінченка з глибоким сумом сповіщає, що 13 червня 2021 р. на 92 році життя відійшов у вічність наш колега – народний артист України, лауреат міжнародних конкурсів, член національної спілки хореографів України, володар титулів «Людина третього тисячоліття» та «Золотий фонд нації», професор кафедри хореографії Інституту мистецтв Київського університету імені Бориса Грінченка ГРИГОРІЙ МИКОЛАЙОВИЧ ЧАПКІС.

Григорій Миколайович залишиться в нашій пам’яті як людина з незламним характером, силою волі та невичерпною енергією, життєвим кредо якої було: «Рухатись до останнього подиху…». Він дарував добро і радість, щиро ділився з іншими своєю любов’ю до життя, до танцю, до людей; не зупинявся ні на мить; мав багато творчих ідей для майбутніх проєктів, проте смерть обірвала шлях Великого митця…

Григорій Миколайович Чапкіс народився 24 лютого 1930 року в Румунії. Він прожив насичене і яскраве життя, танцюючи понад 80 років. Його трудовий шлях складав більше 70 років, він відвідав з гастролями 75 країн світу, а в 22 роки, виступаючи у складі Державного ансамблю танцю УРСР під керівництвом Павла Вірського, став заслуженим артистом України. У 80-річному віці отримав почесне звання народного артиста України. Григорій Миколайович був членом журі різноманітних телешоу, останнє з яких – телевізійний проєкт «Танці з зірками». Заснував Школу танців Чапкіса, брав участь у численних благодійних акціях. За визначний особистий внесок у розвиток національної культури і хореографічного мистецтва, значні творчі здобутки, високу професійну майстерність був нагороджений орденом князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Григорій Миколайович працював у Київському університеті імені Бориса Грінченка з січня 2016 року. Він завжди заряджав усіх нас своєю працездатністю та жагою до життя, притягальною харизмою, тонким почуттям гумору та оптимізмом. Григорій Миколайович – ініціатор і танцмейстер Студентських благодійних балів Університету у Київській міській державній адміністрації. Він із задоволенням вчив і студентів, і викладачів вишуканому бальному етикету та основним танцювальним па. Професор Чапкіс завжди наголошував, що для нього це не робота, це – життя! Цікавими життєвими історіями він щедро ділився зі студентами і колегами, описував у книгах спогадів та численних інтерв’ю. Його називали Людина-легенда, видатний хореограф, мега-зірка… Наш МАЕСТРО відійшов у Вічність… Нестримно боляче від думки, що його більше не буде з нами.

Колектив Київського університету імені Бориса Грінченка висловлює щирі співчуття родині Григорія Миколайовича. Вічна та світла пам’ять…