Участь ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Університету Грінченка у V BUSINESS & LEGAL AGRI FORUM

Дата заходу: 13 грудня  2023 року

Місце заходу: готель «Прем’єр Палац», бул. Тараса Шевченка, вул. Євгена Чикаленка, 5-7, місто Київ

Посилання на захід: https://pravo.ua/event/agri2023/

 

13 грудня 2023 року студенти-консультанти ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Університету Грінченка – Олена МИРОНЮК, Євгенія МІНІНА, Аліна ДЗЯМКО, Дарина ЛЮБОНЬКО разом з куратором юридичної клініки – Наталією СЕРГІЄНКО, взяли участь у V Business & Legal AGRI FORUM. Захід присвячений експертним оцінкам впливу війни на агробізнес, питанням фінансування та інвестування в агробізнес, проблемним аспектам у сфері земельних відносин та захисту відповідних активів.

Захід було організовано за підтримки видавництва «Юридична практика» і пройшов в три сесії. Спікерами заходу виступили експерти у сфері фінансових послуг, юридичні радники, державні службовці та посадовці, керівники спеціалізованих адвокатських компаній та об’єднань в аграрній сфері. Зокрема, Юрій ЧУМАК – суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, Володимир СВІНЦІЦЬКИЙ – заступник директора юридичного департаменту АТ «Укрзалізниця», Михайло ТРЕТЬЯКОВ – керуючий партнер АО AZONES, Наталія ПИЛИПЦЕВА – заступник директора з юридичних питань та зв’язків із державними органами Bunge, співголова аграрного комітету Американської торговельної палати в Україні, Олена ПЕНЕНКО – провідний банкір Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Тарас БУРГАН – юридичний радник Міжнародної фінансової корпорації (IFC), Дмитро НАВРОЦЬКИЙ – керуючий партнер SENSUM Law Firm та інші.

На сесіях розглядалися питання щодо залучення іноземного фінансування або рефінансування в український аграрний сектор в умовах мораторію; практика Верховного Суду у земельних відносинах, агрологістика воєнного часу: досвід і потенціал Укрзалізниці, правових питань ліцензування господарської діяльності у сфері агробізнесу; новел податкового та митного законодавства, що регулюють агарний експорт в умовах війни; питань захисту права власності на землю в судовому порядку та вирішення інших спорів в агросекторі.

Юрій ЧУМАК, розповідаючи про формування судової практики у спорах про нерухоме майно та реєстрацію речових прав на нього, звернув увагу на тому, що у більшості країн світу надається більша цінність земельним ділянкам, а не нерухомості, яка знаходиться на них. І за останні роки Верховний Суд вже чітко сформував практику за якою впроваджено принцип «все що збудовано на земельній ділянці слідує за нею». Відповідно до висновків Великої Палати Верховного Суду в Постанові від 15 листопада 2023 року у справі № 916/1174/22 – самочинне будівництво нерухомого майна особою, яка не є власником земельної ділянки, слід розглядати як порушення прав власника відповідної земельної ділянки. При цьому права власника земельної ділянки порушуються в результаті факту самочинного будівництва, а не державної реєстрації права власності на самочинно побудоване майно. Михайло ТРЕТЬЯКОВ, розповів про правові питання ліцензування гуманітарного розмінування в Україні. В Україні 174 тис. кв.км абруднених територій, очищення яких може зайняти від 10 до 100 років. Наразі розміновано 19 тис. кв.км, станом на 13 грудня 2023-го, за даними Кабінету Міністрів України, в державі сертифіковано 18 компаній, які займаються гуманітарним розмінуванням: 7 іноземних організацій, що працюють за донорські кошти (Halo Trust, FSD, DRC, NPA, MAG, DCA, Handicap), один урядовий оператор (Центр ПМД), що провадить діяльність з інформування населення; три національних оператори, що також працюють за донорські кошти («Демайнінг Солюшинс», Асоціація саперів України, «Сучасне село та місто»); пʼять національних комерційних операторів (Укроборонсервіс, «Інтернешнл Демайнінг груп», «Патрон Демайнінг», «Нібулон», «ГК Груп»).

Олена ПЕНЕНКО, познайомила учасників заходу з діяльністю Європейського Банку Реконструкції та Розвитку (ЄБРР) і його внеском у підтримку агросектору України. За її словами, поточний портфель ЄБРР в Україні становить € 4,8 млрд. Європейський банк залишається найбільшим інвестором в Україні, адже його сукупні інвестиції становлять € 19 млрд, інвестованих у понад 550 проєктів у різних галузях економіки України з 1992 року. З них € 3,3 млрд – в агробізнес. Завершив роботу форуму виступ, керуючого партнера SENSUM Law Firm Дмитра НАВРОЦЬКОГО стосовно проблем подвійного оподаткування фермерських господарств. Звернув увагу на некоректну роботу податкових органі, навівши численні приклади намагання оподаткування агровиробників які щойно повернулися з окупованих територій. Аналізуючи судову практику Верховного Суду щодо земель, які перебувають у постійному користуванні та сплати податків, акцентував увагу присутніх на Постанову КАС ВС від 26 червня 2023 року у справі № 820/6406/16, в якій суд дав аргументовану оцінку і вказав, що незважаючи на те, що право оренди чи постійного користування зареєстровано за фізичною особою але фактичним користувачем є юридична особа, то відповідно платником податку є саме остання.

Форум виявився надзвичайно цікавим і корисним не тільки для профільних спеціалістів у сфері агробізнесу та земельного права, а й для студентів – майбутніх правників та практикуючих юристів. Такі форуми надають можливість почути і побачити безпосередньо як влаштована агросфера, як будуються в ній правові відносини і що найголовніше, як вони регулюються в умовах війни.

V BUSINESS &LEGAL AGRI FORUM
V BUSINESS &LEGAL AGRI FORUM
V BUSINESS &LEGAL AGRI FORUM