Участь ЮК «Астрея» Факультету права та міжнародних відносин Університету Грінченка у конференції щодо відшкодування шкоди заподіяної внаслідок війни

Дата проведення заходу: 21 листопада 2023 року

Місце проведення заходу: готель «Прем’єр Палац» (бул. Тараса Шевченка, вул. Євгена Чикаленка, 5-7, місто Київ)

Посилання на захід: https://pravo.ua/event/reparation2023/


21 листопада 2023 року студенти консультанти ЮК «Астреї» Факультету права та міжнародних відносин Університету Грінченка – Олена МИРОНЮК, Дарина ЛЮБОНЬКО, Анна ТІТАРЕНКО, Дарина ПРОХОРЕНКО, Євгенія МІНІНА та Аліна ДЗЯМКО взяли участь у II Конференції Відшкодування шкоди заподіяної внаслідок війни, організованої видавництвом «Юридичної практики» та за участі юридичних компаній «EQUITY» і «ETERNALAW». Захід відбувся в два етапи, протягом яких учасники Заходу мали можливість поспілкуватися зі спікерами та прослухати їхні майстер-класи.

Спікерами заходу виступили судові експерти-оцінювачі, державні службовці та посадові особи, керівники адвокатських компаній та об’єднань. Зокрема Віктор ЯЦИНА –суддя Харківського апеляційного суду, Максим ЮРКОВ – директор із правових питань НЕК «Укренерго», Наталія КОВТЮХ – судовий експерт-оцінювач культурних цінностей, завідувач відділу мистецтвознавчих досліджень Київського науково-дослідного інституту судових експертиз Міністерства юстиції України, Олена ДУМА – голова Національного агентства України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів, Сергій ПОГРІБНИЙ – суддя Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду, Ганна ТИЩЕНКО – директор департаменту міжнародного співробітництва та представництва Міністерства юстиції України, Олександр ЛИСАК – партнер EQUITY, Ольга ШАПОВАЛОВА – партнерка Benchers Law Firm, Лідія ЖОВТЯК та Христина ШАПОВАЛОВА – радниці міжнародної судової практики ETERNA LAW, Олександр КУЗНЄЦОВ та Ілля ШЕВЧЕНКО – керуючі партнери ЮК «АРМАДА», та інші.

На заході висвітлювалися та обговорювалися питання щодо пошуків і оптимізації шляхів відшкодування та компенсації шкоди заподіяної наслідками війни; питання повноважень органів у виявленні, розшуку санкційних активів та вдосконалення їх реалізації, алгоритмів відшкодування шкоди, заподіяної військовою агресією Росії проти України; практичні аспекти та часові рамки функціонування компенсаційного механізму, дії стосовно створення міжнародного механізму відшкодування збитків, завданих агресією Росією Україні; особливості застосування процесуальних інструментів у рамках кримінальних проваджень щодо відшкодування шкоди, завданої військовою агресією Росії проти України; визнання та виконання судових рішень про відшкодування шкоди, заподіяної військовою агресією Росії проти України, на національному й міжнародному рівнях тощо.

Олена ДУМА, підкреслила унікальну роль Агентства, новим здобутком якого стало включення АРМА до мережі європейських антикорупційних органів. Затверджені нові правила реалізації арештованих активів (Постанови урядів №№ 719 та 558), які відповідають європейським нормам. Відповідно до Нового порядку АРМА зможе реалізовувати арештовані активи за кордоном. Це стосується ексклюзивних дорогих об’єктів, які фізично складно або неможливо повернути в Україну, – тепер їх зможуть реалізувати за кордоном. Сергій ПОГРІБНИЙ, закликав адвокатів, попри те що клієнти вимагають від них швидких та дієвих рішень, давати їм чесну відповідь: «Якщо про відшкодування, то це довгий шлях, і не факт, що з позитивним результатом». Ганна ТИЩЕНКО, наголосила на тому, що Міністерство юстиції України цікавить, щоб відшкодування збитків, завданих російською військовою агресією, відбувалося саме за рахунок країни-агресора. Представниця міністерства розповіла, що із самого початку Міністерство юстиції України просували ідею застосування контрзаходів, зокрема, для правомірного позбавлення Росії судового імунітету.

Ольга ШАПОВАЛОВА та Олександр ЛИСАК, запропонували аудиторії обговорити особливості застосування процесуальних інструментів у рамках кримінального провадження для відшкодування шкоди, заподіяної військовою агресією Росії проти України. За словами спікерів, із часів Другої світової війни, уперше в Європі російська агресія проти України стала безпрецедентним порушенням основ міжнародного правопорядку та принципів міжнародного права. Під час військових дій заподіюються збитки не лише життю та здоров’ю, майну фізичних осіб, а й територіальним громадам, яким належить право власності на рухоме і нерухоме майно, землю, природні ресурси тощо. Державні підприємства, бізнес теж потерпають від агресії з боку російської федерації.

Лідія ЖОВТЯК та Христина ШАПОВАЛОВА, вказали на тому, що будь-яке міжнародне та локальне законодавство іноземних країн встановлює певні вимоги, за яких те чи інше рішення може бути визнане та виконане на території певної держави. І для збільшення шансів успішного виконання рішення українського суду про стягнення шкоди з Росії ці вимоги потрібно враховувати ще на етапі розробки стратегії, підготовки позовної заяви та розгляду конкретних юрисдикцій, де планується визнання рішення, пошук активів та виконання такого рішення. Олександр КУЗНЄЦОВ та Ілля ШЕВЧЕНКО, поділились досвідом своєї компанії у проєктах із відшкодування воєнних збитків. ЮК «Армада» зафіксували розмір збитків на суму близько 1,9 млрд євро, залучили більше ніж 100 проєктів із відшкодування збитків, подали до ЄСПЛ понад 80 справ. Віктор ЯЦИНА, звернув увагу на особливостях судового керівництва в цивільних справах щодо відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок російської агресії. Передусім суддя зауважив, що сьогодні постають виклики воєнного часу, і порушив питання, чи поставлена загалом перед судами місія щодо відшкодування шкоди, чи є інституційна можливість в українських судах захистити порушені права та інтереси потерпілих осіб від російської агресії.

Конференція щодо відшкодування шкоди заподі...
Конференція щодо відшкодування шкоди заподі...
Конференція щодо відшкодування шкоди заподі...
Конференція щодо відшкодування шкоди заподі...