Свобода вибору освіти в Україні. Розвиток приватних навчальних закладів

time

11-12 червня  2009 року у Київському міському педагогічному університеті імені Б.Д. Грінченка відбувся круглий стіл за темою: «Свобода вибору освіти в Україні. Розвиток приватних навчальних закладів».

Мета круглого столу – обговорення та узгодження пропозицій щодо внесення змін у відповідні законодавчі акти з метою розширення можливостей для розвитку мережі приватних загальноосвітніх навчальних закладів в Україні.

Організаторами заходу виступили: Міністерство освіти і науки України, Державний комітет України  у справах національностей і релігій, Головне управління освіти і науки  виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації), Київський міський педагогічний університет імені Б.Д. Грінченка (Інститут лідерства, освітнього законодавства і політики), Бюро Української Греко-католицької Церкви для зв’язків з органами державної влади, ГО «Асоціація приватних закладів освіти м. Києва», Фундація Socires (Нідерланди).

Дискусії під час круглого столу передувала робота групи експертів з числа представників: Головного  управління освіти і науки (КМДА), КМПУ імені Б.Д. Грінченка, ГО «Асоціація приватних закладів освіти м. Києва», ГО «Інститут релігійної свободи»,  Бюро Української Греко-католицької Церкви для зв’язків з органами державної влади.

Активну участь у дискусії під час круглого столу взяли: начальник Головного управління освіти і науки Лілія Гриневич, Голова Державного комітету України  у справах національностей і релігій Юрій Решетніков, ректор КМПУ імені Б.Д. Грінченка Віктор Огнев’юк, заступник начальника департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України Ірина Буденна, віце-президент Академії педагогічних наук України Володимир Луговий, академік – секретар АПН України Олександр Ляшенко, директори приватних закладів освіти, експерти у галузі права та освіти.

Висновки та пропозиції від групи національних експертів щодо внесення змін у відповідні законодавчі акти України учасникам круглого столу представила проректор з інноваційного розвитку – директор Інституту лідерства, освітнього законодавства і політики КМПУ імені Б.Д. Грінченка Світлана Калашнікова.

За підтримки Фундації Socires (Нідерланди) до участі у круглому столі та аналізу законодавчих актів України були залучені зарубіжні експерти:

  • голова Європейської асоціації освітнього права та політики, радник генерального директора ЮНЕСКО професор Ян де Груф (Бельгія);
  • доктор Антверпського університету Грасієн Лоуверс (Бельгія);
  • голова асоціації  неурядових навчальних закладів доктор Вім Бос (Нідерланди);
  • координатор Фундації Socires, доктор Ерік Блумколк (Нідерланди).

У межах круглого столу зарубіжні експерти представили учасникам досвід європейських країн щодо формування законодавчого поля для розвитку приватної освіти.

Під час круглого столу у ракурсі дискусії були питання: соціального захисту учнів, особливостей розвитку приватних навчальних закладів, стану розвитку конфесійних закладів освіти в Україні, фінансування та оподаткування приватної освіти, запровадження педагогічних інновацій та авторських програм у систему загальної середньої освіти тощо.