ІІ Всеукраїнський студентський турнір істориків

IMG 736419 - 21 листопада 2013 року
м. Київ, вул. Тимошенка, 13-Б

 

 

 

Серед багатьох інтелектуальних змагань нашого часу усе більшої популярності у колі українських студентів набувають турніри - захисти наукових ідей. І це не дивно – адже їх учасники мають продемонструвати не лише своє знання предмету, а й уміння застосовувати логіку, використовувати цікаві історичні факти, влучно подавати аргументи на користь своєї позиції.

Підтвердженням цього став ІІ Всеукраїнський студентський турнір істориків (19-21 листопаду 2013 р.), який вже другий рік поспіль має за честь приймати Інститут суспільства Київського університету імені Бориса Грінченка.

Високий рівень заходу, його актуальність віддзеркалилась у словах ректора нашого Університету, доктора філософських наук, професора, академіка Національної академії педагогічних наук України – Віктора Олександровича Огнев’юка; директора Інституту суспільства, кандидата наук з державного управління, доцента Костянтина Олександровича Линьова; голови журі, доктора історичних наук, професора, завідуючого відділом історії України 20 – 30 –х рр. ХХ століття Інституту історії України НАН України – Станіслава Владиславовича Кульчицького, радника Президента України – Володимира Олександровича Зубанова.

Беззаперечний інтерес до заходу підтвердив як кількісний, так  і якісний склад учасників – студентів 23 ВИШів 14 областей України та Автономної республіки Крим, та шанованого журі – представників професорсько - викладацького складу кращих вищих навчальних та наукових закладів нашої держави, серед яких 11 докторів та 18 кандидатів наук.

Маючи за мету стимулювання творчої фахової діяльності майбутніх молодих науковців – істориків – найкращих представників різних наукових шкіл, обмін досвідом та ідеями, ознайомлення молоді з результатами останніх досліджень та найновішими тенденціями в історичній галузі знань, організатори турніру підтвердили тезу про те, що створювати щось нове можна в будь якому віці, але сміливі кроки робить молодь, яка ще не знає обмежень.

Саме учасники турніру зробили його по-справжньому захоплюючим, феєричним і надзвичайно напруженим. Юні поціновувачі історії продемонстрували не тільки фантастичне знання матеріалу, який виходив далеко за межі навчальної програми, але й вміння глобально мислити, майстерне володіння словом, толерантність у веденні дискусії, цілеспрямованість у досягненні мети.

Тож зважаючи на дуже високий рівень підготовки команд, тільки кількісні показники балів за сумою двох днів змагань визначили спочатку трійку лідерів (Київський національний університет імені Тараса Шевченка, Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Тернопільський національний педагогічний університет імені Володимира Гнатюка), а потім, після фінального раунду змагань, і головного переможця – Київський національний університет імені Тараса Шевченка (дві інші команди поділили почесне ІІ місце).

Вітаючи студентів-ерудитів, які посіли першу сходинку інтелектуального п’єдесталу пошани, та дякуючи за участь усім членам команд, що вже стали частинкою історії турніру, ми, передусім, пишаємося, командою нашого Університету у складі студентів І курсу магістратури спеціальності «Історія»  Кузьменка Віталія, Козерецької Юлії та студента ІV курсу спеціальності «Історія», голови студентської ради Інституту суспільства – Хаблова Антона, які гідно боролися з гідними суперниками та на рівні з усіма учасниками по праву можуть вважатися студентською науковою історичною елітою України.

Дякуємо за організацію турніру, передусім, Оксані Олексіївні Салаті – доктору історичних наук, професору кафедри всесвітньої історії, головному модератору турніру та усім, хто долучився до проведення заходу (адміністрації та викладачам Інституту, студентам – історикам, які зразково виконували обов’язки тьюторів).

Впевнені, що у наступному році вже ІІІ Всеукраїнський студентський турнір істориків розширить свої обрії та набуде статусу міжнародного, бо він сприяє пошуку обдарованої молоді, здатної генерувати наукові ідеї, забезпеченню спадковості наукових історичних шкіл та безперервності наукового пошуку, формуванню міжвузівських комунікативних наукових зв’язків, розширенню світогляду молодої людини, забезпеченню іміджу та високого наукового рейтингу нашого Університету.

А найголовніше, як зазначили учасники турніру під час неформальних заходів (вечора зустрічі, екскурсії в Національний військово-історичний музей, прогулянок містом в компанії зі студентами нашого Університету) – турнір сприяє, передусім, знаходженню однодумців та щирих друзів, які пройдуть з тобою по життю та розділять твоє захоплення однією з найвеличніших наук – ІСТОРІЄЮ.