Відкриття Грінченківської декади у Київському університеті імені Бориса Грінченка

DSC053661 грудня 2014 року
м. Київ, вул. М. Тимошенка, 13-Б

 

 

 

«За рідний, за нарід свій,
За волю-долю йдуть у бій…»

Борис Грінченко

 

01 грудня 2014 року в Київському університеті імені Бориса Грінченка відбулося відкриття Грінченківської декади, в рамках якої пройшов патріотичний проект на честь річниці Революції Гідності «Воля живе боротьбою…»

В цей день, рівно рік тому всі патріотичні грінченківці вирушили на Майдан, щоб долучитися до національного протесту, встати на захист демократичних цінностей, конституційних прав і свобод людини та громадянина, національних інтересів Української держави та її європейського майбутнього.

За активну участь у реалізації місії Університету – служити людині, громаді, суспільству та з нагоди відзначення Дня Гідності та Свободи Вченою радою Університету було прийнято рішення нагородити медаллю Бориса Грінченка студентів, викладачів та співробітники. які проявили незламну громадянську позицію. Нагороджуючи, Ректор відзначив кожного, акцентував увагу на драматичних епізодах кожного із них.

Почесним гостем на заході стала Героїня Євромайдану, відома співачка, переможниця конкурсу «Євробачення 2004», найсміливіша жінка планети, народна артистка і незламна патріотка України – Руслана Лижичко! Руслана була надзвичайно зворушена патріотизмом студентів та викладачів Університету. Вражає її емоційний виступ, той посил щирості і теплоти, який вона висловила присутнім в залі.

Спеціально до заходу студентами спеціальності «Видавнича справа і редагування» (Яною Галакою, Вікторією Овчар, Анастасією Шустик, Наталією Ярмак) у співпраці з художниками-очевидцями Майдану Сергієм Позняком та Анастасією Ушаковою було створено видання «Воля живе боротьбою…», де зібрана громадянська лірика Бориса Грінченка, що відтворює волю й непокору українських патріотів. Цей видавничий проект – осмислення сучасності через погляд Бориса Дмитровича.

Також сьогодні у рамках спільного проекту «Армія - SOS» було розпочато благодійну акцію, яка триватиме впродовж всієї Грінченківської Декади. Вона спрямована на збір коштів для лікування поранених захисників України, постраждалих під час бойових дій. Було зібрано 3360 грн. Це перший фінансовий транш в реалізації даного благодійного проекту.

Глибоко торкнулася серця і закарбувалася у душі пронизливою нотою пам’яті театралізована постановка, у якій яскраво поєдналася сучасна сценографія, відеоряд, світлове та музичне оформлення. Студенти-учасники театралізованого дійства, втілюючи таку глибоку з філософським відтінком тему патріотизму, виявили високий рівень сценічної культури.

Спільне виконання Гімну України разом із Русланою, немов би привнесло дух Майдану у стіни нашого Університету.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19