Музично-літературний проект за творами Тараса Шевченка «І на оновленій землі…»

i na onovlenii zemli11 березня 2015 року
м. Київ

 

 

 

11 березня 2015 року митці Київського національного академічного театру оперети представили на сцені Київського університету імені Бориса Грінченка музично-літературний проект народного артиста України Олександра Кравченка «І на оновленій землі…».

Поезія Шевченка ввійшла до основи композиції вечора. Вірші Кобзаря «І мертвим, і живим, і ненародженим», «Титарівна», «Катерина», «Слепая», «Минають дні, минають ночі...» звучали актуально і символічно. Доля України читалася у кожному рядку, у кожному слові.

Артисти театру створили справжній букет індивідуальностей: різних, протилежних, але однаково яскравих і талановитих. Різнохарактерні героїні шевченківських творів ожили у виконанні талановитих артисток: заслуженого працівника культури України Зої Кравченко і Ганни Коваль, які створили ряд прекрасних образів, перевтілюючись то в Тітарівну, то Лілею, у Катерину, Відьму, Сліпу… Театральні мініатюри супроводжувала музика Лятошинського, Шашкевича, Борисюка та інших українських композиторів.

Публіка дихала зі сценою в унісон: завмирала в очікуванні, іноді підспівувала тексти всім добре відомих пісень. Незабутні враження залишили не тільки акторське виконання, а й художня постановка вистави з використанням музичного супроводу наживо. Артисти театру дуже вдало передали глядачам дух епохи Великого поета і майстерно перевтілитись у портретну схожість дійових осіб.

Емоційною кульмінацією мистецького вечора стало виконання хоровою групою Національної оперети України легендарного твору «Реве та стогне Дніпр широкий…».

З теплими словами до творчого колективу Київського національного театру оперети звернувся ректор Київського університету імені Бориса Грінченка – Віктор Олександрович Огнев’юк. Він зазначив, що Тарас Шевченко належить до того високого ряду Світочів української культури, які, піднісшись над конкретикою свого часопростору, стали сучасниками для кожної історичної епохи. Невичерпність художнього космосу Кобзаря завжди лишатиметься найактуальнішою темою художнього буття українців. Також Віктор Олександрович підкреслив значення постаті Тараса Шевченка в житті та особистісному становленні Бориса Грінченка, який ще учнем Харківської гімназії пізнав силу і величність поетової душі. Саме Кобзар привів Бориса Дмитровича у прекрасний світ українського слова та сформував його світоглядні позиції.

Символічним також є те, акцентував ректор, що наші установи – Київський університет імені Бориса Грінченка та Національна оперета України – історично пов’язані. Адже у період з 1907 по 1910 рр. у приміщенні театру оперети діяло правління Українського товариства «Просвіта» на пам'ять про Тараса Шевченка, головою якого з 1906 по 1909 рр. був Борис Грінченко.

Під бурхливі овації глядачів ректор вручив колективу Київського національного академічного театру оперети Подяку «За яскраве та проникливе втілення неповторної поезії Тараса Шевченка у музично-літературному проекті «І НА ОНОВЛЕНІЙ ЗЕМЛІ…» на сцені Київського університету імені Бориса Грінченка у рамках перспективної професійної співпраці» та подарував сувенірну міні-копію пам’ятника Борису Дмитровичу Грінченку.

«Спасибі, що Ви є! Спасибі, що Ви любите Шевченка! Спасибі, що Ви любите Україну!», - з такими словами звернувся наприкінці вечора до глядачів народний артист України Олександр Кравченко.

По завершенню літературно-музичного проекту всі разом, грінченківці й артисти театру, піднесено виконали Державний Гімн України.

 

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12