Участь Київського університету імені Бориса Грінченка в міжнародному проекті за підтримки Європейської комісії «IRNet» (Університет Твенте)

4

25 квітня 2015 року
м. Київ

 

 

 

 

25 квітня 2015 року з робочої поїздки до Університету Твенте (м. Енсхеде, Нідерланди) у рамках проекту «Міжнародна науково-дослідницька мережа з вивчення та розробки нових технологій і методів для інноваційної педагогіки в галузі ІКТ, електронного навчання та міжкультурних компетентностей (IRNet)» повернулися координатор проекту від Університету, проректор з інформатизації навчально-наукової та управлінської діяльності Морзе Н.В. та начальник відділу міжнародних зв’язків Веселовська О.В.

Заснований у 1961 році, Університет Твенте, який наразі нараховує 5 факультетів та дослідницьких центрів, більше 9000 студентів та 3000 наукових співробітників, є одним із найбільших потужних навчальних закладів у Нідерландах. Університет працює з технологіями майбутнього –  інформаційними технологіями, біотехнологіями та нанотехнологіями, ефективне дослідження та використання яких стає неможливим без урахування соціальних та поведінкових факторів. Саме тому Університет Твенте орієнтується на використання «SmartTechnology» та  технологій «Human Touch», які здатні задовольнити потребу суспільства у технічних засобах, придатних до використання у повсякденному житті.

Співробітники Київського університету імені Бориса Грінченка отримали можливість дослідити інформаційне освітнє середовище університету, включаючи електронні портфоліо викладачів; отримавши доступ до закритої внутрішньої системи «Blackboard»,розглянути електронні навчальні курси, проаналізувати їх контент та структуру; ознайомитись з підходами університету до підвищення мотивації студентів до навчання; детально дослідити інноваційну освітню модель TEM (TwenteEducationalMode lабо TOM), побудовану на принципах проектно-орієнтованого навчання.

Програма перебування української делегації була дуже насиченою та цікавою. Грінченківці відвідали захисти магістерських робіт та презентацію нового декану Факультету поведінкових наук; були налагоджені контакти для подальшої співпраці з доктором Вільбертом Понтенагелом, керівником відділу відкритих інновацій та промисловості Кенніспарку Твенте – індустріального парку високих технологій, створеного при університеті (у 2013 році Кенніспарк Твенте було визнано найкращим технологічним парком у Нідерландах); Геррі Оде Волберсом, професором кафедри комунікаційних наук, провідним спеціалістом з інновацій у професійно-технічній освіті; Анною Фенко, професором кафедри маркетингових комунікацій та Ардіоном Белдадою, доктором кафедри комунікаційних наук;  Мено Бофом, дослідником, власником спін-офф компанії «BothSocialBV», який поділився досвідом організації та розвитку студентського стартапу тощо.

За результатами робочого візиту та у рамках робочого пакету №3 учасниками проекту планується написання спільних статей, для розміщення в індексованих базах даних, присвячених питанням розробки дієвих інструментів для оцінювання ставлення викладачів та студентів до ІКТ та використання ними інформаційних технологій в професійному житті та навчанні, а також проблемам міжкультурної поінформованості.

 

1
2
3
4
5