Круглий стіл «На шляху до ринково-орієнтованої та якісної вищої освіти: співпраця між роботодавцями та вищими навчальними закладами»

useti27 травня 2015 року
м. Київ

 

 

 

27 травня 2015 року у Бібліотеці Американських Рад з міжнародної освіти у рамках проекту «Альянс Програми сприяння зовнішньому тестуванню в Україні» (USETI Alliance) відбувся Круглий столі: «На шляху до ринково орієнтованої та якісної вищої освіти: співпраця між роботодавцями та вищими навчальними закладами».

У своєму вступному слові спеціаліст програм Місії USAID Майка Глоберсон наголосив, що вищі начальні заклади та соціально-відповідальний бізнес повинні краще знати запити один одного та активно  півпрацювати з метою підготовки конкурентоспроможних спеціалістів.

Ольга Свириденко, керівник відділу по роботі з закладами освіти і науки компанії Майкрософт Україна виступила з доповіддю «Як створити навчальний процес у реальному бізнес-середовищі. Чому роботодавці мають співпрацювати саме з нашим ВНЗ?». Були висвітлені наступні питання: напрямки подальшого розвитку спільних проектів компанії Майкрософт і закладів вищої освіти в сучасних умовах; необхідність поєднання навчання та виробничого процесу з метою реалізації принципів навчання впродовж життя; важливість набуття студентами «soft skills»; зростання вартості ІТ навичок та використання хмарних технологій. Крім того, пані Свириденко презентувала програму перебудови інфраструктури ВНЗ, яка включає наступні складові: відкритість викладачів; набуття викладами навичок відкритої роботи та створення спільних інтелектуальних продуктів; формування відкритої бази знань ВНЗ; проектно-орієнтоване навчання; ефективний менеджмент з використання ІКТ; використання Microsoft IT Academy, яка допомагає подолати розрив у рівні знань студентів та осучаснити навчальні програми.

Михайло Винницький, директор Докторської школи Національного університету «Києво-Могилянська академія» виступив з доповіддю «Роль роботодавців у створенні динамічного університетського середовища: недовикористані можливості Закону України «Про вищу освіту». Пан Винницький підкреслив, що реальний вплив роботодавців на зміст освітніх програм та стандартів, з одного боку, залежатиме від їх ініціативи, а з іншого – від відкритості та готовності до співпраці адміністрацій автономних ВНЗ. Також були висвітлені питання міжнародного досвіду співпраці ринку праці та системи освіти, та залучення роботодавців до роботи в «лабораторії» в контексті поступового переміщення наукової діяльності з Академії наук до закладів вищої освіти.

Учасниками заходу стали представники МОН України, Комітету ВРУ з питань науки та освіти, Адміністрації Президента України, Посольства США в Україні, Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), вищих навчальних закладів, роботодавців, громадських організацій та експертного середовища. Від Київського університету імені Бориса Грінченка захід відвідали Шуруб О.Л.,начальник відділу практики і працевлаштування та Веселовська О.В., начальник відділу міжнародних зв’язків. Модератором Круглого столу виступив Родіон Колишко, Директор Департаменту розвитку трудового потенціалу та корпоративної соціальної відповідальності Федерації роботодавців України.