«Березневі містерії» – свято українського слова в Інституті філології

«Березневі містерії» – свято українського слова в Інституті філології

 

 

   

 

 

Наприкінці березня в рамках Дня Інституту філології відбувся традиційний Літературно-мистецький конкурс творчої учнівської молоді «Березневі містерії-2020». Свято художнього слова для школярів вже кілька років поспіль організує кафедра української літератури і компаративістики Інституту філології за сприяння директора Інституту філології Руснак І.Є. Конкурс – 2020 вирізнявся тим, що через епідеміологічну ситуацію вперше був проведений заочно.

Журі конкурсу в складі Бровко О.О. (голова журі), Луцюка М.В., Башкирової О.М., Жигун С.В., Сінченка О.Д., Євтушенко С.О., Нестеренко Ю.В., Блохіної Н.О., до якого доєдналися і магістранти освітньої програми «Літературна творчість» та студенти бакалавріату спеціалізації «Літературознавство», цьогоріч оцінило роботи літературно обдарованої молоді з більшості регіонів України.

Для участі у фіналі журі відібрало роботи 154 учасників. Це 50 представників Донецької області, 27 – Київської, 17 – Вінницької, 12 – Волинської, 10 – Кіровоградської, 9 – Харківської, по 5 – Луганської та Тернопільської областей, 4 – Івано-Франківської, по 3 – Сумської та Хмельницької, по 2 – Чернівецької та Чернігівської, по 1 учаснику – від Дніпропетровської, Житомирської, Запорізької, Львівської та Рівненської областей. Абсолютними лідерами за кількістю учасників цьогоріч були представники східних областей нашої країни.

Конкурс проходив у двох номінаціях – «Поезія» та «Проза і драматургія». Журі провело серйозну підготовчу роботу, адже школярі часто подавали збірки поезій, цикли оповідань, п’єси, так що обсяг матеріалу був чималий. Інколи суддівській команді було надзвичайно важко дійти згоди щодо присудження того чи іншого місця, адже більшість творів – яскраві, художньо вартісні, емоційно насичені, образні, сповнені юначого завзяття і творчого максималізму. І ось нарешті, після бурхливих дискусій і виважених фахових аргументів на користь того чи іншого твору, було визначено головних переможців конкурсу «Березневі містерії-2020». Усі найвищі щаблі літературного олімпу вибороли донеччани.

 

ПОЕЗІЯ

1 місце:

Ткачов Віктор

(11 клас загальноосвітньої школи, с. Сонячне, Волноваський р-н, Донецька обл. Вчитель – Войтенко Інна Миколаївна)

 

2 місце розділили:

Балан Дарина

(11 клас спеціалізованої школи №3, м. Маріуполь, Донецька обл. Вчитель – Дмитренко Євгенія Вікторівна)

Фоменко Дар’я

(11 клас спеціалізованої школи, с. Іванопілля, Костянтинівський р-н, Донецька обл. Вчитель – Лаврова Людмила Петрівна)

 

3 місце розділили:

Різоль Марта

(10 клас Українського гуманітарного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, м. Київ. Вчитель – Жукова Карина Віталіївна)

Романенко Надія

(Ліцей «Наукова зміна», м. Київ. Вчитель – Михайлова Наталія Вікторівна)

Француз Вікторія

(9 клас загальноосвітньої школи, м. Остер, Чернігівська обл. Вчитель – Смовська Ірина Юріївна)

 

ПРОЗА І ДРАМАТУРГІЯ

1 місце:

Луценко Дмитро

(10 клас загальноосвітньої школи № 72, м. Кривий Ріг, Дніпропетровська обл. Вчитель – Щербак Світлана Валентинівна)

 

2 місце розділили:

Барабаш Микола

(11 клас загальноосвітньої школи, с. Шандриголове, Лиманський р-н, Донецька обл. Вчитель – Терещенко Вікторія Вікторівна)

Бондаренко Віталія

(11 клас загальноосвітньої школи №2, с. Іванків, Київська обл. Вчитель – Дідківська Надія Василівна)

 

3 місце розділили:

Лежавська Альона

(9 клас загальноосвітньої школи, с. Слоут, Глухівський р-н, Сумська обл. Вчитель – Лихошапка Оксана Петрівна)

Мариніч Максим

(8 клас загальноосвітньої школи №2, м. Хмільник, Вінницька обл. Вчитель – Антоняк Оксана Василівна)

Редько Юлія

(8 клас ліцею, смт Рокитне, Київська обл. Вчитель – Євсеєнко Світлана Володимирівна)

Ярмак Марія

(10 клас Українського гуманітарного ліцею КНУ імені Тараса Шевченка, м. Київ. Вчитель – Блохіна Наталія Олексіївна).

Переможців відзначено спеціальними дипломами, їхні вибрані твори чи уривки будуть опубліковані у щорічному альманасі студентської творчості «Сонячне проміння». Переможці «Березневих містерій» 2019 року отримають примірники альманаху з власними творами. Для багатьох це перша публікація у столичному виданні.

Усі інші учасники фіналу, які не зайняли призових місць, отримають спеціальні дипломи у різних номінаціях: За ліризм поетичного мислення, За втілення у творах патріотичного духу, За актуальність проблематики, За глибокий психологізм твору, За художню майстерність, За розробку жанру (оповідання, казки, байки, гуморески, притчі), За яскраву публіцистичність твору, За промоцію теми культури, За оригінальність ідеї твору, За яскраве втілення теми (любові, материнства, екології), За кращий літературний портрет, За яскраву сюжетність твору, За оригінальність стилю, За оригінальне творення образу міста, За кращу прозу в стилі Science Fantasy тощо. Подяками також відзначено вчителів, чиє служіння рідному слову проросло талантами їхніх вихованців.

Оргкомітет конкурсу зв’яжеться з кожним учасником і по завершенню карантину відправить нагороди дипломантам.

Дорогі учасники конкурсу! Дякуємо вам, що долучилися до яскравого свята українського художнього слова і запрошуємо до гостинної грінченківської родини! Дух творчості, який панує в нашому Університеті, дасть кожному з вас можливість розвинути й поглибити свій літературний талант, фахово огранити його. Колектив Інституту філології мріє бачити вас своїми майбутніми студентами!

Матеріали надано Інститутом філології