III Всеукраїнська науково-практична конференція «Наукові розвідки з актуальних проблем публічного та приватного права»

III Всеукраїнська науково-практична конференція «Наукові розвідки з актуальних проблем публічного та приватного права»

24 квітня 2020 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

   

 

24 квітня кафедрою публічного та приватного права Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка проведено III Всеукраїнську науково-практичну конференцію «Наукові розвідки з актуальних проблем публічного та приватного права».

Учасниками щорічної факультетської конференції стали науковці кафедри публічного та приватного права, практики з Міністерства юстиції України, адвокати відомих київських фірм, аспіранти з інших міст України, студенти Факультету права та міжнародних відносин Київського університету імені Бориса Грінченка. 

Організатори конференції, викладачі кафедри публічного та приватного права – Орел Л. В., Хатнюк Н. С., Калашник О. М., Удовенко Ж. В., пристосовуючись до нових умов через карантин, перенесли місце зустрічі в он-лайн. Не дивлячись на те, що не вдалося провести традиційну зустріч, дружня наукова атмосфера сприяла активному обміну думок та ідей.

Особливо активно науковці обговорювали модернізацію Книги 2 Цивільного кодексу України, зміни до якої пропонує доктор юридичних наук, професор кафедри публічного та приватного права Орел Лілія Василівна. Завідувач разом з колегами-цивілістами кафедри бере участь у написанні наукової праці, спільно з авторами – видатними цивілістами України, щодо модернізації Цивільного кодексу України, тому обговорення таких пропозицій по зміні сприятиме врахуванню незалежної оцінки майбутніх змін з боку фахівців різних галузей права.

Окремо виступи торкнулися й земельних проблем, якими поділився із учасникам конференції кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного та приватного права Факультету права та міжнародних відносин Чернега Андрій Петрович. Ця проблема наразі є дуже гострою в Україні, тому її наукове обговорення додає актуальності питанню. Також пропозиції по удосконаленню земельного питання підготувала студентка 5 курсу Давидюк Катерина, що досліджує цю проблематику в своїй магістерській роботі.

Модератором Секції 1 «Науково-практичні проблеми приватного права та шляхи їх вирішення» виступила кандидат юридичних наук, доцент кафедри публічного та приватного права Калашник Олена Миколаївна. Секція поєднала як досвідчених цивілістів, так і студентів-правників, які прагнуть до нових наукових пошуків у сфері цивілістики. Значної уваги заслуговують пошуки молодих науковців-цивілістів. Їх виступи стосувалися, зокрема: спадкового права, права інтелектуальної власності, договірного права, сімейного права та інших цивільних відносин.

Модератором Секції 2 «Науково-практичні проблеми приватного права» виступила доктор юридичних наук, професор кафедри публічного та приватного права Хатнюк Наталія Сергіївна. У секції прийняли участь 15 доповідачів, серед яких модератор позитивно відмітив доповіді Бідюкової Анни, Гонзолевської Діани, Яковлєвої Вікторії, Скакун Наталії. Відбувалась жива дискусія після поставлених питань на тему запровадження у юридичній діяльності нового інституту медіації та правового статусу медіаторів.

Особливо жвавими дискусіями супроводжувалися проблеми, які з‘явилися в умовах карантину через COVID-19: право на охорону здоров‘я та право на свободу пересування. В цьому напрямку до законодавчих актів залишається ще багато питань, пропозиції для вирішення яких буде надано в збірнику тез та у подальших наукових працях.

 

Матеріали надано Факультетом права та міжнародних відносин

III Всеукраїнська науково-практична конфере...
III Всеукраїнська науково-практична конфере...
III Всеукраїнська науково-практична конфере...
III Всеукраїнська науково-практична конфере...
III Всеукраїнська науково-практична конфере...
III Всеукраїнська науково-практична конфере...