Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони «інші»?» в Інституті людини Київського університету імені Бориса Грінченка

Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони «інші»?»   в Інституті людини Київського університету імені Бориса Грінченка

24 березня 2021 року 
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

24 березня 2021 року кафедра соціальної педагогіки та соціальної роботи у співпраці з кафедрою психології особистості та соціальних практик Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка провела черговий майстер-клас для фахівців соціальної сфери, здобувачів вищої освіти, викладачів закладів вищої освіти, вчителів та усіх небайдужих.

Цього разу у фокусі уваги були ветерани АТО/ООС, а тема майстер-класу: «Ветерани АТО/ООС… Чому вони «інші»?»

Спікером заходу була Людмила ПОНА, начальниця відділу Черкаського обласного центру соціальних служб, тренерка Міжнародної благодійної організації «Партнерство «Кожній дитині», експертка з розвитку послуг в ОТГ по Тернопільській області в проєкті деінституалізації Міністерства соціальної політики України, експертка з організації соціальної роботи в громаді в програмі U-LEAD з Європою. Вона має багаторічний досвід роботи в соціальній сфері, та 5-річний досвід роботи безпосередньо з учасниками АТО/ООС та членами їх сімей. 

Традиційно модерувала захід Тетяна Лях, завідувачка кафедри соціальної педагогіки та соціальної роботи Інституту людини Київського університету імені Бориса Грінченка.

Протягом заходу учасники ознайомилися з проблемою військових дій на Сході України; з фізичними та психологічними змінами в учасників АТО/ООС. 

Під час презентації Людмила ПОНА звернула увагу учасників на психологічні правила бою; ступінь травматизації учасників АТО/ООС та чинники, від яких він залежить; поняття «військові синдроми». 

Учасники та учасниці почули про те, що важливо і потрібно ветеранам та мали змогу познайомитись зі змістом поняття «посттравматичне зростання». Також вони дізналися про те, як ветерани бойових дій розуміють поняття та ознаки «контузії» та  «посттравматичного стресового розладу». 

Учасники майстер-класу знайшли відповіді на запитання:  

  • Чому і як змінює людей війна?
  • Чому ветерани АТО/ООС, часто не можуть пристосуватися до мирного середовища?
  • Чому ветерани АТО/ООС, втрачають жагу до життя? 
  • Як перебування одного із членів сімей в зоні АТО/ООС впливає на рідних?
  • Як діти та дорослі члени сімей реагують на повернення ветерана АТО/ООС додому? та ін.

 

Детальніше з матеріалами майстер-класу можна познайомитись, скориставшись цим ресурсом.

Загалом, у майстер-класі взяли участь більше 189 осіб, із 41 організації.  

Майстер-клас викликав живий інтерес у викладачів закладів вищої, вчителів шкіл, ліцеїв, гімназій, фахівців соціальних служб та центрів надання соціальних послуг, працівників громадських організацій, які працюють з цією цільовою аудиторією, а також у аспірантів та студентів.

Після презентації учасники та учасниці ставили багато запитань та отримали відповіді практика, висловили схвильованість та важливість з приводу значеної проблеми, поділились враженнями та висловили бажання участі в наступних заняттях з цієї тематики.

Висловлюємо вдячність Людмилі ПОНІ, за те, 

що порушує важливі теми, про які важко говорити, але необхідно!

Матеріали надано Інститутом людини

 

Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...
Майстер-клас «Ветерани АТО/ООС... Чому вони...