35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС

35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС

26 квітня 2021 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

    

 

Тепер тут зона, а була земля…

Тут був чорнозем, а тепер – Чорнобиль.

Оксана Пахльовська

26 квітня 1986 року… 1 година 23 хвилини. На четвертому енергоблоці Чорнобильської АЕС лунає потужний вибух, який спричиняє руйнування частини реакторного блоку і машинного залу… Сталась найбільша в історії ядерної енергетики як за кількістю загиблих і потерпілих від її наслідків, так і за економічними збитками та впливом на довкілля катастрофа. Катастрофа,  яка торкнулася життя кількох поколінь, позбавила домівок тисячі людей,  на багато десятиліть перетворила територію довкола станції на зону відчуження.

26 квітня 2021 року виповнюється 35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС. Чергова річниця Чорнобильської катастрофи – це не тільки день вшанування подвигу ліквідаторів, сумних спогадів переселенців про життя  «до аварії», а й можливість  нагадати людству, як наголосив у зверненні з нагоди 35-ї річниці Голова Верховної Ради Дмитро Разумков: «…"мирний атом" залежить від нас. Кожен повинен пам‘ятати, що від кожного його кроку і кожної його дії може залежати не тільки його життя, а ще й життя тих, хто поруч, життя країни».

Студенти та співробітники Київського університету імені Бориса Грінченка взяли активну участь у заходах до 35-х роковин аварії на ЧАЕС. У зв’язку з карантинними обмеженнями більшість з них пройшли онлайн.

В Інституті мистецтв члени студентського самоврядування створили інформаційний ролик про техногенну катастрофу, розмістивши його на сайті навчального підрозділу, забезпечили   участь молоді в організованій Інститутом національної пам’яті загальноукраїнській акції.

На соціальних сторінках Факультету права і міжнародних відносин було розміщено матеріали, рекомендовані Українським інститутом національної пам’яті,   творчі відеоматеріали до 35-ої річниці аварії на Чорнобильській  АЕС. Студенти мали можливість долучитися до перегляду онлайн-виставки “Чорнобиль: 35 років пам’яті” (Державна архівна служба України), документального проєкту «Люди Зони» (Суспільний телеканал «UA: Перший»), онлайн проєктів Національного  музею «Чорнобиль», віртуальної виставки про життя Чорнобильського Полісся «Темний рай» (Національний центр «Український дім»). Зацікавились слухачі й культурно-соціальним музичним проєктом «Звуки Чорнобиля».

Взяли участь студенти і в Міжнародній акції «Чорнобиль 35» (унікальна нічна подія у Прип’яті, до якої може долучитися кожна людина на планеті. Флешмоб «Чорнобиль. Запали свою свічку», яка стартувала в ніч на 26 квітня об  01:24  за Києвом) та загальнонаціональній хвилині мовчання.

Проведено кураторські години, приурочені до вшанування пам’яті загиблих від наслідків аварії на ЧАЕС.

Студенти Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту взяли участь в опитування від Київського обласного молодіжного центру. На студентських сторінках Факультету в  соціальних мережах було розміщено статті про аварію та її довготривалі наслідки для України.

Перегляд фільму «Чорнобиль і сьогодення», кураторські години «День пам’яті. 35 роковини катастрофи на ЧАЕС», прослуховування аудіоролику «Чорнобиль», онлайн-зустріч «Чорнобиль не має минулого часу», створення есе-презентацій «Пам'ять про Чорнобиль у моїй сім'ї», участь у заняттях «Чорнобиль - світова трагедія» та «По кому подзвін. Роковини чорнобильської трагедії», написання есе «Чорнобильська трагедія очима іноземців», мандрівка віртуальною екскурсією «Пам’ять Чорнобиля» дали можливість студентам Інституту філології зануритись у трагічні події квітня 1986 року.

На Факультеті інформаційних технологій та управління проведено кураторські години з переглядом фільмів про чорнобильську катастрофу, розміщено тематичну інформацію на сайті факультету та соцмережах.

Перегляд відеолекторію «Трагедія, яка назавжди закарбувалася у пам’яті», участь у загальноукраїнській акції з нагоди 35-роковин Чорнобильської катастрофи (прослуховування аудіоролику від УІНП), виховна година «Чорнобильська трагедія - через роки» - таким запам’ятається 26 квітня 2021 року студентам Фахового коледжу «Універсум».

В Інституті людини було розміщено інформацію про одну з найбільших техногенних катастроф  на сайті Інституту та в соцмережах. Студенти та співробітники навчального підрозділу приєднались до загальнонаціональної хвилини мовчання.

Серед заходів, проведених в Інституті журналістики, хотілось виокремити такі: гостьову лекцію організатора виставки «Artefact: Chernobyl 33 – переосмислення Чорнобиля через сучасне мистецтво»  Валерія Костенка, кураторські години, присвячені  35- річчю катастрофи на Чорнобильській АЕС. Рівно о 12.00, 26 квітня студентське радіо «Радіо BG» долучилося до акції «Дзвони Чорнобиля» на Радіо BG. Також у соціальних мережах було розміщено тематичні публікації про трагедію.

У Педагогічному інституті до 35-х роковин найбільшої в історії ядерної енергетики катастрофи були проведені кураторські години, розміщено листівки в соцмережах. Студенти та співробітники о 12.00 приєдналися до хвилини мовчання.

Під час кураторських годин студенти Історико-філософського факультету вшанували пам’ять загиблих від наслідків аварії на ЧАЕС, приєднались до загальнонаціональної хвилина мовчання. На онлайн ресурсах факультету було розміщено інформаційні матеріали про Чорнобильську катастрофу.

У всіх навчальних підрозділах Київського Університету імені Бориса Грінченка при підготовці заходів до 35-х роковин катастрофи на Чорнобильській АЕС активно використовувалися інформаційні матеріали про аварію з дайджестом з 11 книг та фільмів, запропоновані Українським інститут національної пам’яті.

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів

35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС
35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС
35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС
35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС
35-а річниця аварії на Чорнобильській АЕС