Дозвілля студентів-грінченківців

Дозвілля студентів-грінченківців

Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

 

Вільний час, його ефективне використання є одним із важливих засобів формування особистості у сучасних умовах. Суспільство зацікавлене в ефективному використанні вільного часу людей, бо це сфера, де відбувається самореалізація творчого, інтелектуального і духовного потенціалу молоді. Сфера, яка є своєрідним індикатором рівня культури, кола духовних потреб та інтересів молодої людини.

У Київському університеті імені Бориса Грінченка приділяється належна увага організації позанавчальної діяльності студентів. Протягом ІІ семестру 2020-2021 навчального року в освітньому закладі систематично працювали (почасти в онлайн режимі) гуртки, студії, клуби за інтересами.

В Інституті філології у рамках реалізації діяльності гуртка «Літературна студія «Література і Час» (керівники: Башкирова О.М., Луцюк М.В.) було проведено:

  • онлайн-засідання журі конкурсу «Березневі містерії»;
  • онлайн-зустріч «Підготовка текстів до студентського альманаху «Сонячне проміння»;
  • онлайн-презентацію творів «Проблеми екології у сучасній літературі».

Гуртківці «Майстерні поетичного слова» (керівник: Ананьєва Л.В.) стали учасниками:

  • онлайн-засідання «Особливості перекладацького світогляду В. Коптілова. Взаємодія індивідуальності автора оригіналу і перекладача – представників різних культур. На прикладі перекладів Дмитра Чистяка (П. Елюар «Заутреня», Жак Дюпен «Відкриття»)».
  • онлайн-зустрічі «Новаторські шукання М. Лукаша – перекладознавчий аналіз твору «Соловей» Поля Верлена».
  • фестиваль «Французька весна в Україні».

У межах діяльності гуртка «Пізнавальний клуб «Що? Де? Коли?» (керівник Кушнір А.О.) було проведено три онлайн-зустрічі на тему: «Питання на логіку з різноманітних тематик та шляхи пошуку відповідей».

Студенти-учасники гуртка «Клуб франкомовного кіно» (керівник Лягіна І.А.) у позанавчальний час переглянули фільми та відеоролики «Чорнобиль і сьогодення», «Хайтарма», «Українська вендета» та інші.

У рамках реалізації заходів гуртка «Фламенко» (керівники: Чернецька Н.В., Боса В.П.) було здійснено перегляд і онлайн-обговорення мультфільму «Cocо» та фільму «Julieta».

Щовівторка під час засідань гуртка «Я – диктор оповідань для дітей» (керівник Боса В.П.) відбувався розбір і декламація іспанських та латиноамериканських поезій. Розібрано 45 поем та здійснено запис відео декламацій віршів.

Найцікавішими заходами філологічної студії «Мельпомена» (керівник Ковбасенко Ю.І.) стали засідання з нагоди вшанування пам’яті перекладача-партіота України В. Ткаченка (проходило у м. Баришівка) та екскурсія до міста Чернігова.

Кіноклуб «Кіногрінч» (керівник Блохіна Н.О.) організував для студентів перегляд кінофільмів «Генерал де Голль», «Як Гітлер вкрав рожевого кролика» та онлайн-зустріч з режисеркою фільму «Погані дороги» Наталкою Ворожбит.

Серед заходів студії «Лінгвістика українськомовного тексту» (керівник Заєць В.Г.) студентам найбільш запам’ятався онлайн-круглий стіл «Лінгвістичні аспекти професійного мовлення».

На Факультеті права та міжнародних відносин здобувачі освіти мали можливість взяти участь у літературному відео–проєкті «Жінка – це…?» (Через вірші Ліни Костенко, які найбільш наближені до розуміння Жінки, як унікального явища та таємниці, яку прагнеш осягнути, учасники заходу спробували відповісти на одвічне питання: «Жінка – це…?»). Для студентів   І та ІІ курсу факультету було проведено 7 інтелектуальних ігор «Що? Де? Коли?», а на платформі «Learningapps» - онлайн-квест «Україна в усьому її різноманітті», під час якого в інтелектуальній боротьбі зійшлися 5 команд.

Гурток Історико-філософський факультету «Новістика» (Керівник Будзар М. М.) провів п’ять засідань (з них три – онлайн), на яких відбувалось обговорення та презентація реалізованих та запланованих проєктів. Зокрема, у березні презентовано колективний проєкт викладачів і студентів – збірку наукових статей «Тарас Шевченко та його тексти: читання, інтерпретація, комеморація на межі XIX – XX ст.».

Артисти-аматори факультетського студентського театру «Борисфен» (керівник Саган Г.В.) мали можливість прослухати лекцію доктора гуманітарних наук з Клайпедського університету Наталії Скорик-Литовченко «Європейський театр з литовським акцентом», а також під час культпоходу насолодитися грою професійних акторів Національного академічного драматичного театру ім. Івана Франка.

Науковий керівник студентського гуртка «Енігма» кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Тарасенко О.О. розробила тематичні онлайн-екскурсії у музеї Києва. З метою поглибленого вивчення української історії та української культури протягом лютого, березня, квітня, травня 2021 року за допомогою платформи Hangouts Meet у дистанційному форматі студенти Інституту людини відвідали Музей історичних коштовностей України, Національний музей історії України, Музей книги і друкарства України, Національний художній музей України, Національний музей Тараса Шевченка, Національний музей декоративно-прикладного мистецтва України. Молоді люди ознайомились із експозиціями цих музеїв, історією їх створення та діяльності, засвоїли інформацію, яка розміщена на сайтах музеїв, оглянули у віртуальних турах зали музеїв, побачили унікальні експонати, подивились змістовні відео, створені українськими музейними працівниками, та відео про рідкісні мистецькі твори й українських митців. Отримавши завдання написати відгук-враження про відвідання конкретного музею, студенти вчилися висловлювати свої думки, пошановувати твори мистецтва.

У рамках роботи студентського наукового гуртка «Ключ до істини» у другому семестрі 2020-2021 навчального року відбулася дискусія на тему « Діалог культур та культура діалогу», а також постійні члени гуртка та студенти ІІ курсу Інституту філології заслухали та обговорили доповіді: «Художня література як засіб переконуючого впливу в патріотичному вихованні молоді», «Університетська філософія: трансформація розуміння філософії у сучасній культурі».

А на одному із засідань гуртка «Інформаційна культура» (керівник Ломачинська І. М.) його учасники вчилися культурі публічних виступів.

Матеріали надано НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії

Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців
Дозвілля студентів-грінченківців