Звернення до керівництва та товариства Університету Андрія Іванова, кандидата технічних наук, полковника

Звернення до керівництва та товариства Університету Андрія Іванова, кандидата технічних наук, полковника

18 березня 2022 року

 

   

 

Доброго дня, шановне Керівництво та товариство Університету!

Звертаюсь до вас як науково-педагогічний працівник у минулому, як батько студента та як офіцер України. У низці соціальних мереж на фоні оголошення Університету про початок навчання шириться інформація про недовольство студентів такому рішенню. Багато описувати не буду, але хочу надати деякі коментарі та пропозиції щодо можливостей організації освітнього процесу в умовах війни.

Зрозумійте, що багато людей в Україні, у тому числі і викладачі, і студенти роблять величезну справу на здобуття нами перемоги над російсько-фашистськими загарбниками. Але навіть в таких умовах я вважаю правильним продовжити навчання, щоб не було простою ні у роботі науково-педагогічного персоналу, так і простою у навчанні студентів, не важливо за якою формою та за які кошти вони навчаються.

Разом з тим, використання права на академічну відпустку я бачу як крайній випадок. Студенти, які захищають Україну, повинні знати, що за них піклуються, думають і моляться не тільки батьки, рідні і близькі, але й вся Україна А товариство Грінченківців тут повинно бути як "на передовій". Моя думка - у цьому семестрі для студентів очної форми навчання потрібно створити умови синхронно-асинхронного навчання у вигляді інтеграції дистанційної форми навчання із заочною.

Створіть розклад так би мовити "начиток", тобто лекцій, групових занять в онлайн режимі у межах затвердженого навчального плану на перших два-три тижні з мінімізацією кількості синхронних занять (я вважаю, що в умовах війни рішенням вченої ради можна скорегувати навчальний план семестру). Потім дайте студентам період на самостійне відпрацювання контрольних робіт, рефератів, курсових тощо не турбуючи синхронною системою дистанційних занять. Визначте терміни звітності таких робіт та формат відправки до деканатів. Все це можна і врахувати у навчальне навантаження науково-педагогічного персоналу, скорегувавши їх індивідуальні плани робіт на навчальний рік без втрати навчального навантаження та заробітної пати зокрема. Потім за два-три тижні до сесії проведіть семінари і практичні заняття, організуйте перевірку індивідуальних завдань і зробіть сесію.

Для тих, хто воює за нашу Неньку можна зробити певні спрощення, вони на це заслужили. Підтвердження участі в теробороні або ЗСУ можна надавати різними засобами комунікацій. У разі неможливості прибуття студента на сесію, особливо випускника, дати йому можливість у перенесенні такої сесії, або державної атестації на невеликий термін - місяць-два (от тут спрацьовує академічна відпустка). Організуйте по максимуму без академвідпусток.

Це теж нелегка справа тимчасової перебудови навчального процесу посеред року, сам брав у такій справі участь в 2014-2015 роках у військовому закладі вищої освіти і знаю як це. Але це потрібна справа заради нашого майбутнього і майбутнього нашої Держави.

 

Дякую вам!
Слава Україні!

З повагою
Андрій Іванов, кандидат технічних наук, полковник