Вшанування пам’яті жертв Голодомору

Вшанування пам’яті жертв Голодомору

26 листопада 2022 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

26 листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодомору 1932–1933 і масових штучних голодів 1921–1923 і 1946–1947 років.

Через дев’ять десятиліть після Голодомору-геноциду Росія, розв’язавши повномасштабну війну проти України, переслідує ту саму мету – знищення української ідентичності та української нації. Сталін у XX столітті та Путін у XXI зробили вибір на користь геноцидів, бо інші методи упокорення українського народу не спрацювали.

Трагічні події та злочини, які розгортаються на наших очах, з усією наочністю демонструють: жива пам’ять надзвичайно важлива; ті, хто чинить злочини проти людства, мають бути засуджені світовою спільнотою, а жертви – вшановані.

Радянський Союз намагався приховати правду про геноцид. Через страшні масштаби злочину та цілеспрямовану політику режиму приховування правди про нього вчені досі продовжують обговорювати точну кількість жертв. Оцінки кількості загиблих внаслідок Голодомору 1932–1933 років коливаються від 3 до 7 мільйонів жертв. Називаються й більші цифри.

Після Другої світової війни на міжнародному рівні було засуджено нацизм, проте злочини радянського режиму, зокрема й Голодомор-геноцид українців, залишилися без належної міжнародної оцінки.

Цьогоріч вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду проходитиме під гаслом «Пам’ятаємо. Єднаємося. Переможемо». Пам’ятаємо злочин сталінського геноциду та його жертв. Єднаємося, тому що єдність є запорукою нашої перемоги. Роз’єднаність і непорозуміння стали причиною втрати українцями власної держави у 1920-х. Зараз Україна і світ – інші. Ми маємо власну державу та Збройні сили, підтримку світу, військову, фінансову, дипломатичну допомогу. І найголовніше – згуртованість народу. Тому ми вистоїмо й переможемо!

Грінченківська громадо! На знак вшанування пам’яті жертв Голодомору-геноциду 26 листопада о 16:00 долучаймося до Загальнонаціональної хвилини мовчання та Всеукраїнської акції «Запали на вікні свічку!».

Матеріали надані НМЦ соціально-гуманітарної взаємодії та організації дозвілля студентів