Звіт про реалізацію наукової теми кафедри фізичної терапії та ерготерапії

Звіт про реалізацію наукової теми кафедри фізичної терапії та ерготерапії

27 квітня 2023 року
Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

 

27 квітня 2023 року на засіданні Вченої ради Київського університету імені Бориса Грінченка затверджено звіт про реалізацію наукової теми кафедри фізичної терапії та ерготерапії Факультету здоров’я, фізичного виховання і спорту «Критерії оцінки функціонального стану та ефективності фізичної терапії осіб із хворобами і травмами опорно-рухової та нервової систем (на основі Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я)» (реєстраційний номер 0118U001228; термін виконання: 2018 – 2023 рр.).

Результати дослідження представив науковий керівник теми, завідувач кафедри фізичної терапії та ерготерапії, доктор медичних наук, професор Валентин Савченко.

У ході проведеного дослідження колективом науково-педагогічних працівників кафедри (Савченко В.М., Харченко Г.Д., Омері І.Д., Керестей В.В., Тимчик О.В., Неведомська Є.О., Буряк О.Ю., Погребняк Ю.М., Яценко С.П.) і здобувачів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти освітньо-професійних програм «Фізична терапія, ерготерапія» і «Фізична терапія» розроблено уніфіковану систему оцінювання стану здоров’я осіб, які потребують реабілітаційної допомоги. Ця система ґрунтується на використанні основного реабілітаційного набору Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ), який широко застосовується у практиці фахівців з реабілітації. Система оцінювання категорій реабілітаційного набору МКФ складається з:

  • опису процедури прийняття рішення про рівень порушень функцій, активності та участі, впливу факторів навколишнього середовища на здоров’я людини за певним доменом/категорією МКФ;
  • переліку інструментів оцінювання (тестів, шкал, опитувальників) доменів/категорій МКФ;
  • україномовного опису інструментів оцінювання (тестів, шкал, опитувальників) доменів/категорій МКФ.

Розроблена уніфікована система оцінювання стану здоров’я реабілітантів припускає використання 163 категорій реабілітаційного набору МКФ. Для опису 111 категорій (68%) відібрано 49 тестів, шкал, опитувальників, а для характеристики 52 категорій (32%) розроблено власні шкали оцінювання. Здійснено переклад 32 тестів, шкал, опитувальників.

Апробація результатів дослідження здійснена на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях; опубліковано 20 наукових статей та розділ у колективній монографії. Вченими Університету Грінченка підготовлено до друку навчально-методичний посібник «Реабілітаційний набір Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я у практиці фахівців із реабілітації», який отримав схвальні відгуки і рекомендований до використання в реабілітаційній практиці професійними громадськими об’єднаннями України – Українським товариством фізичної та реабілітаційної медицини та Всеукраїнською асоціацією фізичної медицини, реабілітації і курортології.

Результати дослідження (уніфікована система оцінювання доменів/категорій реабілітаційного набору МКФ, яка містить перелік та україномовний опис діагностичних інструментів, процедура прийняття рішення про рівень порушень функцій, активності та участі, впливу факторів навколишнього середовища на здоров’я людини) впроваджено у практику державних і приватних реабілітаційних закладів м. Києва – Комунального некомерційного підприємства «Київський міський клінічний госпіталь ветеранів війни»; Українського медичного центру реабілітації дітей з органічним ураженням нервової системи МОЗ України; Медичного центру дочірнього підприємства «Медичне науково-практичне об’єднання «Медбуд» публічного акціонерного товариства «Холдингова компанія “Київміськбуд”», Центру фізичної терапії «Цандер», та м. Ужгорода – Державної установи «Науково-практичний медичний центр “Реабілітація” МОЗ України».

Отримані в ході дослідження результати впроваджено в освітній процес закладів вищої освіти, зокрема Київського університету імені Бориса Грінченка (розроблено дисципліну «Міжнародна класифікація функціонування у фізичній терапії, ерготерапії», змістово оновлено дисципліни реабілітаційного напрямку «Фізична терапія при захворюваннях внутрішніх органів і хірургічних захворюваннях», «Основи ерготерапії», «Фізична терапія при порушеннях діяльності опорно-рухового апарату» та «Фізична терапія при захворюваннях і травмах нервової системи»), Факультету біомедичної інженерії Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Навчально-наукового інституту охорони здоров’я Національного університету водного господарства та природокористування, Навчально-наукового медичного інституту Сумського державного університету.

Матеріали надано НМЦ досліджень, наукових проектів та програм

Звіт про реалізацію наукової теми
Звіт про реалізацію наукової теми
Звіт про реалізацію наукової теми
Звіт про реалізацію наукової теми