Звіт про виконання наукової теми «Розвиток економіки міста Києва в умовах євроінтеграції»

Звіт про виконання наукової теми «Розвиток економіки міста Києва в умовах євроінтеграції»

22 червня 2023 року

Київський університет імені Бориса Грінченка

 

 

22 червня 2023 року на засіданні Вченої ради Університету затверджено звіт про результати реалізації наукової теми кафедри міжнародної економіки та кафедри фінансів Факультету економіки та управління “Розвиток економіки міста Києва в умовах євроінтеграції” (реєстраційний номер: 0118U001561; термін виконання: червень 2018 р. – червень 2023 р.). Результати дослідження представила керівник наукової теми Валерія Лойко, професор кафедри міжнародної економіки, доктор економічних наук, професор.

Наукове дослідження реалізовувалося за чотирма напрямами: «Аналіз розвитку окремих секторів міста Києва», за яким обґрунтовано концепцію «розумне місто» для Києва, визначено тенденції змін у житлово-комунальній інфраструктурі міста Києва та побудовано прогнозну модель тенденцій обсягів введення в експлуатацію загальної площі житлових будинків; установлено тенденції змін на ринку комерційної нерухомості міста Києва в періоди мирного та воєнного часу; «Аналіз розвитку системи освіти міста Києва в умовах карантинних обмежень та воєнного стану», за яким розроблено та апробовано методику розподілу бюджетних видатків на організацію освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти, яку впроваджено в діяльність Департаменту фінансів виконавчого органу Київської міської ради (Київської міської державної адміністрації) та ін.; «Концептуальні засади діагностики економічної безпеки суб’єктів господарювання у розвитку економіки міста», в межах якого розроблено методичний підхід до визначення критеріїв соціально-економічної безпеки мешканців міста в період мирного та воєнного часу, обґрунтовано концептуальну модель впливу чинників зовнішнього і внутрішнього середовища на рівень економічної безпеки суб’єктів господарювання, у тому числі закладів освіти, та розроблено методичний підхід і алгоритм визначення рівня економічної безпеки через інтегральний показник у кількісному та якісному вимірах; «Функціонування децентралізованих автономних організацій (DАО) в економіці міста», у якому зосереджено увагу на вирішенні проблеми використання децентралізованих автономних організацій (DAO) в різних системах міста, виявлено переваги та виклики, пов’язані із застосуванням DAO тощо.

За період реалізації наукової теми опубліковано: 234 наукові статті, з яких 62 в наукових журналах, які проіндексовано в наукометричних базах даних Scopus та Web of Science; 2 одноосібні монографії та 21 розділ у колективних монографіях; 10 навчальних посібників; 266 тез доповідей на міжнародних та всеукраїнських науково-практичних конференціях; отримано 35 свідоцтв про реєстрацію авторського права на твір. Також у межах реалізації наукової теми захищено 1 докторську дисертацію.

Участь у реалізації міжнародних проєктів, зокрема у щорічному Безпековому форумі, проєкті «Стратегії сталого розвитку територій в умовах посткризового відновлення» (2021), спільному дослідницькому проєкті Київського університету імені Бориса Грінченка та компанії XDAO (XGROUP GLOBAL PTE LTD, Сінгапур), який реалізується по теперішній час, сприяла обґрунтуванню доцільності використання міжнародного досвіду муніципальних економік європейських міст для розвитку економіки міста Києва.

Практична спрямованість результатів наукового дослідження зумовлена тісною співпрацею з Київською міською державною адміністрацією, у зв’язку з чим здійснювалися поточні консультації, організовувалися круглі столи та науково-практичні семінари, присвячені актуальним проблемам економіки міста.

За результатами наукових досліджень підготовлено навчальні курси для проведення Літньої економічної школи «Україна і ЄС: кандидатський статус і перспективи інтеграції» (19-23 червня 2023 р.) та Літньої школи «Економіка нашого міста» для школярів міста Києва (19 червня – 7 липня 2023 р.).

Результати реалізації наукової теми запроваджено в освітній процес Університету Грінченка через реалізацію теми в наукових роботах бакалаврів, магістрів та докторів філософії, щорічне оновлення робочих програм навчальних дисциплін, розроблення і впровадження освітніх компонентів до нової редакції освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня «Економіка міста. Урбаністика» та освітньо-наукової програми третього (освітньо-наукового) рівня підготовки (доктор філософії) «Економіка». Також розроблено та впроваджено навчальний курс підвищення кваліфікації для тимчасово безробітних «Менеджер (управитель) багатоквартирного будинку».

Матеріали надані НМЦ досліджень, наукових проектів та програм

«Розвиток економіки міста Києва в умовах єв...
«Розвиток економіки міста Києва в умовах єв...
«Розвиток економіки міста Києва в умовах єв...