Х Всеукраїнська правнича школа з судочинства

26-27 листопада 2015 р. колектив юридичної клініки «Астрея» прослухав Х Всеукраїнську правничу школу з судочинства, що відбулася на базі Юридичного факультету Європейського університету у м. Києві Організаторами виступила Координаційна Рада молодих юристів України при Міністерстві юстиції України, Європейський університет, Громадська організація «Фундація науковців та освітян» та Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) в рамках Проекту «Справедливе правосуддя».

Захід відвідали понад 80 студентів-правознавців та молодих юристів зі всієї України. З вітальним словом до учасників звернулися Євген Которобай – заступник голови Координаційної ради молодих юристів і засновник школи, Владислав Цукуров – суддя Ворошиловського районного суду м. Донецька та Андрій Бутенко – голова Координаційної ради молодих юристів.

Протягом двох днів учасники Школи мали змогу прослухати майстер-класи відомих суддів та правознавців, які розкрили реалії сучасного судочинства в Україні, його слабкі сторони та проблемні аспекти, суть та зміст судової реформи, що відбувається в судовій системі України та її наближення до європейських стандартів. В якості лекторів виступили – Наталія Марчук – суддя Вищого спеціалізованого суду України; Василь Юрченко – суддя Вищого адміністративного суду України; Олександр Гашицький – суддя Вищого адміністративного суду України у відставці, начальник відділу Національної школи суддів; Ольга Ніколаєва – радник з правових питань Проекту USAID «Справедливе правосуддя; Ганна Бондаренко – суддя Господарського суду міста Києва;Віталій Щавінський – суддя Київського окружного адміністративного суду; Владислав Цукуров – суддя Ворошиловського районного суду м. Донецька.

На честь десятого ювілейного заходу було вирішено започаткувати проведення моделювання судового засідання за участі слухачів Школи. Цього разу було обрано фабулу кримінальної справи, що викликала великий інтерес та ентузіазм у учасників моделювання. У ролі суддів виступили Ганна Власова – завідувач кафедри кримінального права, процесу та криміналістики, старший радник юстиції та Тарас Беспалий – адвокат, управляючий партнер АО «Беспалий та партнери».

Захід пройшов досить інтенсивно та був насичений конструктивними дискусіями. Досить жваво обговорювалися питання реформування системи правосуддя у контексті внесення змін до Конституції України. Йшлося передусім про необхідність: спрощення судової системи, зменшення кількості рівнів судів та суддів; запровадження прозорого механізму призначення суддів без випробувального терміну та максимальне усунення можливостей політичного впливу на суддю (є декілька пропозицій – створення Ради судівництва, об'єднання Вищої ради юстиції та Вищої кваліфікаційної комісії суддів України); звуження обсягу суддівського імунітету. Стратегія реформування передбачає перегляд вимог до судді: щодо віку (не молодше 30 років, не старше 65 років, виняток лише для суддів КСУ – до 70 років) і стажу (не менше п’яти років професійного стажу, не менше трьох років роботи помічником судді, прокурора чи адвоката).

На думку учасників школи, питання формування та відбору висококваліфікованих кадрів Феміди, суддівського імунітету та дієвого механізму притягнення суддів до відповідальності є першочерговими і зволікання з їх вирішенням, кардинально гальмує процес наближення громадян України до справедливого і неупередженого суду, який має вирішувати справи відповідно до закону і в розумні строки, а рішення його мають бути справедливі та законні. 

 

 

20151126_105902
20151126_115538
20151126_133937
20151126_134204
20151126_145911